Gokart - zezwolenia?

Hej.

W przyszłym czasie mam zamiar zrobić/kupić sobie jakiegoś gokarta.

I w tym rzecz, czy potrzebne są na to jakieś zezwolenia tzn. prawko na motor, karta motorowerowa? Jak bym miał robić to bym wsadził do niego silnik od jakieś WSK, no a w końcu WSKa to jest motor i na nią trzeba mieć prawojazdy

czekam na jakieś sensowne wypowiedzi :slight_smile:

O ile wiem to zależy od pojemności silnika musisz się jakiegoś prawnika spytać.

Nie musisz mieć prawa jazdy ponieważ taki gokart (w większości) nie ma pozwolenia na ruch po drogach publicznych a tylko tam obowiązuje prawo jazdy

Akira, to zależy od marki niektóre mogą być dopuszczone tylko to już zależy od bardzo wielu czynników.

Skontaktuj sie z prawnikiem.

Ja to bym jeździł bo po wsi… po żwirowej drodze :slight_smile: Żadko jeździ u nas policja no ale jak sie trafi to chce wiedzieć co może mi grozić więc chce wiedzieć czy spieprzać czy sie zatrzymać legalnie:P

Może jest, albo zna ktoś jakiegoś prawnika on-line żeby można było go spytać…

Jak mieszkasz na wsi to jeździj z butelka wódki zawsze sie dogadasz =]

Za butelke wódki chcesz przekupić policjanta :hahaha: :hahaha:

przecież to wieś w warszawie bym mu napisał 50 zł =]

powiem tak … jeżeli trafisz na łaskawego policjanta to co najwyzej pójdzie do rodziców i zwróci uwagę żebyś nie jeździł (tak było w moim przypadku gdy zatrzymała mnie policja za jazdę motorem) a jeżeli traifsz na niezbyt łaskawego to Twoi rodzicie mogą mięć kłopoty i możesz dostać całkiem sporą kare w wysokości nawet 500zł albo i więcej.

To twoim zdaniem na wsi nie obowiązują przepisy ruchu drogowego…mylisz się

Warszawa to też wieś tylko że taka większa

Ta jak warszawa to wieś to ja już niechce myśleć gdzie ty mieszkasz :open_mouth:

Na wsi pracują nie bardzo kompetentni funkcjonariusze dobrze wiem bo czesto bywam na kontrolach na posterunkach pod warszawą.

ale kare może Ci wlepić policjant kompetentny jak i nie kompetenty.

Mój kumpel dostał mandat 100zł za to ze mu swiatło w składaku nie działało :lol: