Goodram CS300 120GB - wolny transfer

Testuję właśnie programem ATTO szybkość zakupionego tydzień temu dysku Goodram CX300. Chodził w laptopie przez ten tydzień i…

Screenshot_1
Reklamacja czy norma ?

Odzyskam kasę czy wcisną nowy dysk ?

A ten laptop to…?

@anon17641694 Dysk jest teraz podłączony pod stację zewnętrzną https://www.ceneo.pl/24978804

Więc ?

Co więc ?

Więc czego oczekujesz, jeśli dysk jest ograniczony w tej chwili interfejsem przez który jest podłączony ?

Jak jest ograniczony ? Przez co ? USB3 w obudowie i na płycie głównej, a sam adapter ma do 5Gb/s co daje 640MB/s czyli nie ogranicza w żaden sposób dysku.

To podłącz do laptopa i przepuść test jeszcze raz. Jeśli uzyskasz wyniki na poziomie 450 ÷ 500 MB/s - to znaczy, że wszystko jest ok.

@Veers sprawdzę zaraz, ale przyznaj że specyfikacja urządzenia i portu USB 3 w obudowie nie powinna nic ograniczać.

Dyski Goodrama są awaryjne, nawet te IRIDIUM PRO, często padają. To potwierdzane jest przez wielu użytkowników.
Z moich obserwacji wynika, że niektóre dyski lub pechowe sztuki, po jednokrotnym wręcz zapisaniu ich do nawet %20 pojemności sprawia, że drastycznie spada pojemność.
Zauważyłem to na tanich markach, do których Goodram się niestety zalicza.
Ja bym sprawdził bez stacji dokującej jak mówi @Veers mimo, iż nie powinien być wąskim gardłem, a jeśli nadal będzie problem to zwróć/reklamuj/rękojmia.

Z dyskiem PNY miałem dokładnie to samo co Ty tutaj.

Przy okazji ostrzegam też przed ADATĄ - mniejsza awaryjność ale wydajność jest kiepska, szczególnie po zapisaniu prawie do pełna (SSD na TLC).
Co do ADATA SSD na MLC to akruat jak na złość częściej padają niż te na TLC :frowning:

Najlepsze dyski SATA3 to Crucial MX500 i absolutny mistrz czyli Samsung 860 EVO (TLC) lub PRO (MLC).

PS. Unikajcie pendrive ADATA - losowo raz dobre raz złe sztuki tego samego modelu. Dobre penki chociaż już nie tak jak dawniej to tylko Sandisk i Kingston. A to pendrive który w praktyce będzie szybszy niż byle jaki dysk systemowy SSD: Sandisk Extreme Pro 128/256 GB USB 3.1

@Veers Działa… na szczęście działa jak trzeba.
Screenshot_1

Tylko dlaczego ten adapter nie działa z pełną prędkością mimo odpowiedniej specyfikacji ?

Dlatego byłem pewny, że zdechł i nie brałem pod uwagę w ogóle że adapter zgodny z 5Gb/s może nie dawać pełnej prędkości. tego nie rozumiem.

Jak pisałem wyżej, działa. Stacja już ma prawie dwa lata. Zawsze podpinane HDD więc tam wystarczająco szybko jest.

Za drogie :slight_smile:

@Piernik64 Edytowałem posta a Ty mnie już wyprzedziłeś z odpowiedzią.
Im mniej kontrolerów/przetworników danych na ich drodze tym lepiej,a z jakiegoś powodu ta całkiem fajnie wyglądająca i kosztująca stacja dokująca nie daje rady. Może kabel nie jest sprawnym kablem USB3.x

Rozumiem :frowning:

Może być, że kabel dali gorszy niż osiągi stacji dokującej.

No nie mam jak sprawdzić, szkoda kasy mi na inny kabel. Teraz wiem, że muszę zdjąć obudowę PC i podpinać SSD bezpośrednio.

@Piernik64 Jak długo masz tę stację dokującą? i-tec to dobra firma.

Ja zaś powiem tylko hasło-klucz : kontroler.

@Veers nie współgrają czy jak ?

Niecałe dwa lata. Nawet nie wiem gdzie kupowałem.

@Piernik64 Patrząc na transfery w ATTO jestem pod wrażeniem tego dysku.

@Veers Dołączam się do pytania o kontroler.

Zasada najsłabszego ogniwa. W tym przypadku jest nim kontroler stacji dokującej, który zostaje “zapchany” przez szybsze urządzenie jakim jest dysk SSD, aby więc jakoś sensownie działać, urządzenia negocjują prędkość “optymalną”.

2 polubienia

Czyli producent tej stacji dokującej kłamie pisząc iż obsługuje 5Gb/s ?