Hej,
Mam takie pytanie - do mojego dysku dodałem video, które zostało udostępnione przez innego użytkownika - wszystko niby ok, ale ten plik ma zostać usunięty za miesiąc. Pytanie - czy jeśli udostępniający usunie plik, będzie on nadal dostępny na moim dysku? Pytanie może wydawać się głupie, jednak moje wątpliwości powstały kiedy zauważyłem, że po dodaniu pliku (ponad 8GB) ilość miejsca na moim Google Drive nie zmieniła się.
W tym przypadku, gdy video zostanie usunięte, także stracisz do niego dostęp. Jeśli jednak skopiujesz ten plik np. do innego folderu na swoim Google Drive — wtedy ta kopia jest już niezależna od tamtej udostępnionej i zachowasz ją nawet po kasacji pierwotnego pliku.
Jednak trzeba pamiętać, że przeciwieństwie do aktualnej sytuacji, gdzie plik nie zajmował miejsca na Twoim dysku, ta kopia będzie już liczona do Twojego limitu na GDrive, więc musisz dysponować odpowiednią ilością miejsca aby tę kopię wykonać.
Nie wiem o co chodzi, ale nic to nie dało. Użyłem opcji “Dodaj do mojego Dysku”, wszedłem na swoje konto, utworzyłem folder i przeniosłem plik do tego folderu. Plik waży jakieś 8,5GB i po tym wszystkim zajęte miejsce na moim Google Drive wynosi niecałe 11 MB (używane wcześniej).
Plik na swoim koncie przeniosłeś czy skopiowałeś do innego folderu? Bo to różnica. Jeśli tylko przeniosłeś, to cały czas operujesz na zapisanym na Twoim dysku skrócie do pliku udostępnionego. Musisz skopiować ten plik do innego folderu i wtedy już powinien zajmować odpowiednią ilość miejsca i być niezależny od pliku udostępnionego.