Google jak zwykle w formie - usuwanie szpiegujących aplikacji i funkcji od Google

Witam ponownie c:. Jak wiadomo, Google ma monopol na wszystkie urządzenia mobilne za wyjątkiem urządzeń od Apple i doskonale wie jak to wykorzystać wpychając tysiące szpiegujących aplikacji na telefony z Androidem. Ostatnio starałem się pozbyć wszystkich tych funkcji i aplikacji, jednak przy próbie odinstalowania, ponownie są instalowane w formie aktualizacji. Z jednego z hinduskich poradników wyczytałem, że można te aplikacje wyłączyć z solidnie ukrytego poziomu w google play, zrobiłem tak z większością rzeczy, jednak jak już napisałem, te aplikacje są wyłączone, nie odinstalowane. Z tychże aplikacji, zostawiłem google wallet, sklep play i yt uprzednio wyłączając wszystkie niepotrzebne im funkcje takie jak mikrofon, aparat, itp. Jednak jak zawsze, google jest googlem, pomimo wyłączonego systemowo mikrofonu, po wejściu na sklep play, mikrofon śmiga bez najmniejszego zarzutu.
Mam do Was pytanie, moi drodzy, w jaki sposób można by ograniczyć googlowską inwigilację do zera bez grzebania w roocie telefonu? Czy jest taka możliwość, czy pozostaje już tylko złożyć przysłowiową broń?

Twoje pytanie brzmi „jak wyłączyć nieudokumentowaną, wymaganą przez szereg aplikacji usługę pracującą jako root, bez stosowania roota?”

Usunięcie usług google play wymaga roota, aby miało sens potrzebne jest także usunięcie bloatware’u od samego vendora, więc w praktyce oznacza to wymianę systemu na lineageos.

huuuh, czyli widzę, że będzie to zabawa ponad moje umiejętności… Mógłbym spróbować to na starym telefonie, ale na obecnym strach, że permanentnie bym uniemożliwił korzystanie z niego

Paradoksalnie lepiej by było już kupić telefon od Huaweia :smiley:. z tym, że oni też ponoć działają na androidzie ukrytym pod płaszczem ich własnego systemu. Ale google ma wyłączone

Huawei to tak samo Android tylko zamiast Google Mobile services masz HUAWEI Mobile Services. Obie usługi są w dużej mierze zgodne, nawet na poziomie API programisty, do takiego stopnia że w wielu przypadkach przepisanie kodu z GMS na HMS wymaga tylko paru zmian w kodzie typu „znajdź i zamień”.

Huawei wprawdzie ma ten ich HarnonyOS, ale chyba tylko w Chinach a w Europie nikt go nie widział. Generalnie OS w HarmonyOS jest mylące, bo to nie jest system, tylko warstwa „kompatybilności wszystkiego ze wszystkim” - jak to reklamował Huawei ale ta warstwa działa na Androidzie.

Huaweia nie polecam. To, co ostatnio robią to przechodzi pojęcie.
Jeżeli ktoś wymieniał wyświetlacz to aktualizacja uwala dotyk.
Trzeba robić downgrade. Nawet reset do ustawień fabrycznych nie pomaga w takim przypadku.
Wystarczy nawet wejść na oficjalne forum Huaweia ile jest takich przypadków. To co zalecają to oddanie smartfona do autoryzowanego serwisu heh.

huh, to widać, że jakoś próbują nadrobić te stracone pieniądze przez ban od Ameryki

W temacie sankcji, coś tam się dzieje w tym temacie Huawei wróci do łask? USA ponownie przyjrzało się nałożonym sankcjom