Gorący procesor (?)

Sprawa jest o tyle nietypowa, ze po zamontowaniu nowego chłodzenia (powinno być OK, ale montaż ciężki) w BIOS temperatura wynosi 29-33 stopnie. Uruchamiam Windowsa, ssd więc 30 sekund max, i odpalam ooct i mam 66 stopni.

Skłaniam się ku wizji, że czujnik w procku jest uwalony. Niemożliwe by na stockowym chłodzeniu + pasta marki pasta temperatur była identyczna jak silentium + to z miedzią… Dodatkowo średnio chce mi się wierzyć w 15 stopni w gnieździe i 60 na procku… jakieś pomysły co z tym fantem jeszcze zrobić?

a była równa tej obecnej…

ED.

Dobra, chyba rozgryzłem. :wink:
AMD overdrive, pokazuje thermal margin, czyli odległość do maksymalnej, w granicach 40-50 C, co by wskazywało, że płyta pokazuje dobrą, a wszystkie OOCT złą?

Coś było, być może tu też trafiłeś:
https://forums.tomshardware.com/faq/an-understanding-of-temperature-on-amd-cpus-and-apus.1795730/ .

Masz gdzieś jakiś zapasowy dysk z zainstalowanym linuksem, żeby podłączyć, uruchomić i poobserwować temperatury (ls_sensors, stress)?

Tutaj piszą, że coś jest kopnięte w niektórych procesorach:
https://forums.anandtech.com/threads/how-to-get-a-stable-temp-reading-from-a10-5800k.2473480/ .

A co pokazuje HWinfo?

Mi na A10-5800k w Windowsie pokazywało zero stopni w spoczynku niezależnie od programu, oczywiście pod obciążeniem rosło.
Wydaje się że tylko Asus AI pokazywał faktyczne temperatury.
BTW te procki ciężko schłodzić, mój dopiero na wodzie z 240mm chłodnicą był chłodny nawet po podkreceniu.
Bez turbo Spartan pro nie był w stanie go schłodzić, z turbo wywalał się po kilku sekundach stresu.

65, jak ooct, ale tam tyle nie może być. Przez cały test trzymałem rękę na radiatorze. Na 100% ten kupiony 2 dni temu radiatorek jest lepszy od stockowego, obudowa na wysokości procka jest lekko letnia, nie ciepła. Ciekawostka: podczas ooct temp wzrosła o 6 z 60->66, a trermal margin w overdrivie spadł z 59 do 53. :wink:

Mam gdzieś Pupy’ego, jutro zawalczę.
Ogólnie jednak chyba jest już pod kontrolą…
Ed. Miał ktoś kiedyś 160 na procku ;-)?

Update BIOS?

Jesteś pewien że pasta dobrze przewodzi?
Nie ma żadnych pęcherzy powietrznych?
Chłodzenie na pewno dobrze i równo przylega do procka?

Przy 100-110 powinien się wyłączyć więc gwarantuję błędy w odczycie.
Miałem to samo.