Szukam porady dotyczącej jakości obrazu po odłączeniu ładowarki od laptopa.
Mianowicie gdy mam podłączonego laptopa do prądu wszystko widać dobrze jest jasno i kolory są zachowane po odłączeniu ekran ciemnieje (to oczywiste oszczędzanie baterii) ale kolory tracą jakość i szczegółowość. (manualna jasność nie poprawia jakości)
mój laptop to dell inspiron 3542
procesor: i7-4510
grafika: zintegrowana + Geforce 840m
system: windows 7 64 bit
dodam od siebie że profil zasilania mam umiarkowany i nie zmienia się przy podłączeniu lub odłączeniu ładowarki a w ustawieniach zaawansowanych nie chce grzebać gdy nie mam pewności co jest tego przyczyną.
Hmm bardzo ciekawe spostrzeżenie. W ustawieniach geforce wybór głównej karty graficznej domyślnie mam “automatycznie” ale mam też wybór karty nvidia i zintegrowanej.
Tylko jedno mnie zastanawia, skoro grafika potrafi się przełączyć to w bardziej wymagających programach/grach na pewno używam geforce a mimo to ekran mam “gorszej jakości” przy odłączonym zasilaniu.
Wiek sprzętu?, czy bateria daje jakieś oznaki że jej żywot dobiega końca?. Dużo dał by pomiar napięcia baterii pod obciążeniem, ale bez zasilania z sieci.
I co udało się jakoś to naprawić? Też przy ładowaniu mam lepszy “ekran” a jak odłączę kabel jest trochę gorzej, niezależnie jaką opcję wybiorę, przy najwyższej wydajności to samo co przy oszczędzaniu baterii…