Gothic 3 na Pentium 4

Witam!

Grał ktoś w Gothica na procesorze Pentium 4 3GHz?

Jeśli tak, to na jakich ustawieniach dało się płynnie grać? Reszte sprzętu mam raczej dobrą, interesuje mnie tylko czy na Pentium 4 da się w ogóle komfortowo grać w Gothic 3.

Ja na słabym Celeronie 3200 Mhz grałem i dawało radę.

W rekomendowanych wymaganiach pisze że pentium 4 spokojnie starczy.Jeśli miałbyś AMD byłoby gorzej. W gothicu na pentium 4 2Ghz grałem u kuzyna przy 1,5gb ramu i 256 mb grafie więc raczej spokojnie możesz pograć. Gorzej jest z tym że G3 ma jakiegoś buga samego w sobie co nie zapewnia komfortowej gry nawet przy procku i7, po prostu ściągnij najlepszego patcha bo bez niego nie pograsz :smiley:

Oj ludzie co wy tak do tego buga. Po patchu 1.71 sobie pykam na procu 2ghz i giga ramu. Na lov detalach bo grafa integra, ale gram i nic mi nie tnie.

drobok , jaki masz procesor? Pewnie Core2Duo, a to zmienia sprawę. Ja mam P4, 1,25GB RAM, GeForce 9600GT 512MB i zacina się na minimalnych.

Możecie dokładnie powiedzieć na jakim poziomie szczegółowości graliście (minimum, średni, wysoki, bardzo wysoki)? I czy w ogóle nie było ścinek czy jednak co chwile były?

Mam atlona 5k+, 1giga ddr2 ,grafe geforce 6150se,

Na p4 2,4ghz, 256ramu, i geforce 5200 mi działało ale w miastach nie dało rady się poruszać.

Ogólnie mając 2giga ramu powinno ci działać płynnie. 1,25giga ram czyt 2 kości 1x giga i 1x 256 sprawdź czy nie masz dwóch różnych taktowań na pamięciach.

W czasie gry sprawdziłem zużycie ramu i okazało się, że wolnego zostaje ok. 60MB… W takim razie chyba dokupię 1GB RAM i będę miał 2 GB - może to pomoże. A po za miastami to w ogóle się nie cieło?

Chodzić się dało. O ile był max 1-2 moby czy npc w pobliżu. Drobne przycinki bo wtedy jeszcze patcha 1,7 nie było działało bez problemu.

Kumpel miał giga ramu i u niego też drobne przycinki z tym że w miastach xD

Wg mnie na twoim kompie gothic powinien śmigać. Nie zapomnij również że rużycie ramu w managerze zadań jest razem z plikiem stronicowania jeśli gra chociaż trochę w plik stronicowania się wpisuje to zapomnij o płynnej grze.

Pamiętajcie o łatkach też na pewno poprawią wydajność na starszych konfiguracjach !

Ta gra ma skiczony silnik i MOZE sie ciac nawet na bardzo porzadnym sprzecie a na slabszym chodzic dobrze. Tej gry nie da sie przewidziec

pushop - to rzeczywście prawda. Spójrz na config Siarczyslawa (post nad Twoim) - w innym temacie mówił, że jemu Gothic 3 również potrafi przyciąć, chociaż wydaje się to niemożliwe