@marian3k: to chyba normalne, że gra się na natywnej rozdzielczości monitora… do wyboru jest jeszcze 1280x800, wszystko jest rozmazane, interfejs nie mieści się na ekranie, a ilość klatek na sekundę nie dochodzi nawet do 30! paranoja!
dodam, że na tych średnich detalach (1680x1050) widać łączenia tekstur, a raczej przerwy między nimi! nie widziałem takich rzeczy od jakiś 10 lat! na łączeniu np. trawy i drogi widać piksele wielkości głowy bohatera (o ile nie większe)
ogólnie, przy 1280x800 i średnich, gra prezentuje się chyba gorzej niż Gothic 2, przy czym nadal jest totalnie niegrywalna…
a Risen chodził jak burza przy wszystkim na maksa… tylko AA miałem ustawione na drugą największą wartość, bo zdarzały się momenty, że było lekkie przycięcie, co jest nie do przyjęcia… z resztą nie było widać różnicy między tymi ustawieniami
a co mi tam, myślę sobie… popsuję sobie klimat i radość z gry i pogram na tych 1280x800 (w okienku oczywiście), jednak gra wciąż ma max 30fps (średnie detale) ze spadkami do 20 (w tej wioseczce na początku gry), co nie napawa optymizmem co do dalszej gry i np. walki z wieloma przeciwnikami, czy też oświetlanych pochodniami lochów/jaskiń.
poza tym, przy tych 30fps, wrażenie płynności jest taki, jakby tych klatek było ze 15 
zobaczymy co da ten drugi hotfix, ale nim się ściągnie…
edit: z drugim hotfixem bez zmian…
hmm… gdzie ja odłożyłem płytę z Risen…