Witam, planuje wypad daleko od domu ze znajomymi. Dobre zakwaterowanie w pensjonacie ale że brak kucharza, co powoduje że będziemy musieli sobie sami robić jadło. Teraz powiedzcie, jakie znacie dobre przepisy na udany obiad który będzie szybki i zaimponuje znajomym ;D
Zupka Chińska :mrgreen:
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Pierś z kurczaka(podwójna wystarcza dla 4 przeciętnie głodnych osób)
Ryż
Sos słodko-kwaśny(gotowy jakiś w każdym sklepie do kupienia)
Gotujesz ryż ,kurczaka kroisz na małe kawałki i na patelni smażysz,dodajesz do usmażonego kuraka sos i chwilkę gotujesz .Ryż na talerz, dodajesz kurczaka w sosie i smacznego
– Dodane 28.07.2010 (Śr) 19:24 –
ew Kotlety z ziemniaków
W ugotowane ziemniaki (ciepłe) wbijasz jajko dodajesz mąki ziemniaczanej (tyle żeby dawało się to formować) robisz z tego kotleciki i smażysz na patelni na ODROBINIE oleju (ważne bo jak oleju będzie za dużo to kotlety się nasącza nim mocno i będą blee )
zalezy od ilosci znajomych, ale proste i smaczne bedzie: [Grochówy, klopsy, inne fintifluszki i cicercumcaule czyli bylejaka kuchnia codzienna](http://forum.pclab.pl/topic/465277-Grochówy-klopsy-inne-fintifluszki-i-cicercumcaule/page view findpost p 6553216) proste i bezproblemowe 8)
Kurczak w sosie meksykańskim.
Ale z makaronem spaghetti .2 paczki makaronu spaghetti.2 sosy.Kilo fileta z piersi kuraka,kroisz w kosteczkę,przyprawiasz,chili,pieprzem,możesz dodać też po połowie pokrojonej w paski papryki czerwonej,żółtej,smażysz,dodajesz sos meksykański Dawtona ,parę dużych łyżek kukurydzy z puszki ,mieszasz jak będzie bulgotać ,dodajesz 30 deko pokrojonego w kosteczkę sera żółtego Salami,smażysz dopóki ser nie zacznie się roztapiać.Bardzo smaczne ,ok 30 min ,ok 30+ zł ,5-6 osób.
Łukash przepis dobry, ale nie zapominaj że to student = bieda (przynajmniej tak podaje serwis demotywatory.pl) :lol:
żeby nie było offtopa to polecam Ci pulpety z biedronki + ziemniaczki i czerwona kapusta
taki znalazłem w sieci NIE SPRAWDZAŁEM (-:
NALEŚNIKI Z RYŻEM NA OSTRO
1 zagotuj worek ryżu
2 zmiksuj jajko mleko wodę i make i usmaż naleśnika
3 dodaj wędlinę, paprykę chili pieczarki i ser - dodałem
4 zawiń naleśnik w rulon
5 wyrzuć ryz w woreczku do śmieci nie będzie ci potrzebny
Jeżeli masz dostęp do piekarnika, to Knorr “Pomysł na…” skrzydełka, karkówka, żeberka itp.
Mówię to poważnie, naprawdę dobre jedzonko z tego wychodzi. Tylko czasami trzeba trochę “podrasować” te przyprawy które dają w zestawie.
Ja proponuję danie z głównej XD
Przepis znajdziesz na Demotywatorach, a wyjdzie Ci pyszny naleśnik.
Mi wyszedł, gdyż trzeba dać do większego opakowania do mikrofali (przez proszek do pieczenia), tylko jest suche (jak się doda rodzynki i orzechy to przypomina smakiem piernik).
Tanio ?
Kupujesz klustki najlepiej świderki i do tego dowolny sos typu myśliwski , do pieczeni itp jaki tam lubisz
or 2 opcja kluski + ser
cóż… myślę że najszybszy będzie obiad z ryżem:
werja 1) ryż mrożona mieszanka warzywna z hortexu (chyba, firmy teraz nie jestem pewny). Gotujesz po torece ryżu/osobe a na patelkę wrzucasz warzywa. Gdy bdą już warzywa gotowe a ryż ugotowany to po 1 torebce na talerz ryżu + warzywa dzielisz na tyle ile będzie talerzy. przygotowanie: około 40minut
wersja2)zamiast warzyw kurczak pokrojony u i usmażony na patelni w prxyprawie curry. Po usmażeniu mięsa:
-torebka ryżu na talerz, na to mięso i do tego jakaś zimna surówka…
jadam . polecam