Gparted, zmiejszenie rozmiaru partycji Linux Mint

Witam, mam Linuxa Mint który jest zainstalowany na całym dysku (nie ma podziału na partycje) jednakże chciałbym wygospodarować 60GB miejsca (mam 190GB wolnego) i zainstalować Debiana lub OpenSuse by poznać je dogłębniej i dla tego mam pytanie czy ktoś wie jak taką operację wykonać by nie uszkodzić systemu?

Przy okazji mam drugie pytanie by nie zakładać nowego tematu czy jest sposób aby inna dystrybucja nie instalowała swojej wersji programu rozruchowego GRUB tylko podpinała się pod ten który został zainstalowany wraz z systemem Mint?

W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś: GParted. Stosownym suwaczkiem zmniejszasz istniejącą partycję, a potem tworzysz ręcznie kolejną - ew. zostawiasz to instalatorowi nowej dystrybucji. Konieczne jest, żeby partycja, której chcesz zmienić rozmiar, była odmontowana. Przyda się więc jakieś distro live. Możesz to zrobić np. po uruchomieniu z pendrive instalatora nowej dystrybucji.

W trakcie instalacji nowej dystrybucji nie instaluj (jej) GRUBa. Po instalacji uruchom “starą” dystrybucję i z konsoli wklep:
sudo update-grub
“Stary” GRUB znajdzie nową dystrybucję i sam uaktualni swoje wpisy.

Ok dzięki, tylko z tego co wiem to chyba każde distro instaluje automatycznie podczas instalacji, instaluje także swój program rozruchowy grub. Przy okazji nie wiem jak dostać się do grub gdy mam uefi, system automatycznie się uruchamia z pominięciem programu rozruchowego.

W SUSE na pewno można nie instalować programu rozruchowego. W Debianie też chyba nie, o ile dobrze pamiętam.

Wciśnij Shift albo Spację podczas uruchamiania systemu. Menu Grub powinno się pokazać.

Ok, dzięki za odpowiedź.