szczerze mowiąc fajny pomysł. tylko musiałbys jakas przetwornice kupic zeby tego lapa ladowac bo dlugo by chyba nie pociagnal na baterii chyba ze nie wybierasz sie w jakas dluzsza trase.
czytałem że jest wersja automapy na pc. + do tego odbiornik gps najlepiej zeby mial bt i lap tez i by sie bez kabelkow obylo.
Odbiornik GPS znajdziesz na allegro. Program i mapy do kupienia. Jeśli chodzi o pokrycie to na Polskę Automapa, na Europę TomTom. Swoją drogą mapa Europy zajmuje ok. 2 GB, już sobie wyobrażam jak ktoś wysyła Ci ją na maila
– Dodane 22.06.2009 (Pn) 22:52 –
Odbiornik na BT też trzeba jakoś ładować, ale na normalnej trasie raczej wystarczy baterii. No i można go położyć zaraz pod szybą, bez żadnych kabli. Automapa jest na PC, jest wybór urządzenia podczas instalacji. Co do TomToma to chyba jednak nie ma wersji na PC.
No ja tam bym się z opinią o przetwornicy nie zgodził. Sam podpiąłem netbooka (Asus EeePC901) pod GPS i jakoś hulało przez prawie 5 godzin. Do tego można zawsze podłączyć laptopa pod ładowarkę samochodową
Ładowarka samochodowa do laptopa to przetwornica. Zwykle potrzebne jest 19V a w samochodzie masz 12-14V. Netbooki zwykle działają ok. 5h. Laptop z matrycą 15,4" wytrzyma ok. 2h.
Do netbooka możesz dokupić warstwę dotykową. Fajna rzecz przy ekranie 9 albo 10 cali
Do nawigacji z komercyjnych to AutoMapa, TomTom i pewnie kilka innych. Z darmowych GPSDrive i mapy od Google albo OpenStreetMaps, działa wyłącznie pod Linuksem.
A do laptopów można dokupić ładowarkę samochodową.
Najlepiej będzie Auto Mapa - Polska + Europa ( 3.1 GB ) do tego odbiornik GPS na USB i działa super sam mam w lapku zainstalowaną tą mapę i chodzi fajnie .
wielkie dzięki co do modułu to oczywiście bt a co do zasilania mam trzy baterie a lap większość czasu i tak jest podłączony na kablu więc z naładowaniem ich nie ma problemu a i przetwornica jest do kupienia natomiast (przynajmniej) na razie nie potrzebuje mapy europy pozdrawiam