Witam , posiadam płytę AIMB-581 QG2 z prockiem i7-2600K i mam problem z dobraniem do niej karty graficznej tzn. po włożeniu w slot PCI bios jej nie wykrywa np: Asus R7250-OC-2GD3 …na innym komputerze testowane karty działają bez zarzutu, może ktoś z Was zna tą płytę i wie o co chodzi. W tej chwili płyta prawidłowo współpracuje z Gainward GeForce GT 440.
Będę wdzięczny za pomoc.
To jest płyta wyprodukowana z myślą o sterowaniu automatyką przemysłową. Nie chce mi się szukać specyfikacji, ale stawiam dolary przeciw orzechom, że problemem jest port PCI-E, który współpracuje z kartami PCI-E 2.0, ale już z kartami 3.0 może mieć problem ze względu na niedobór mocy zasilania.
Dziękuję , posiadam user-manual od tej płyty w pdf-ie …czy mogę ci wysłać abyś zerknął ?
…i jeszcze jedno, wkładałem od kolegi kartę która posiada dodatkowe złącze zasilania Nvidia GEFORCE GTX 260 i też nie ruszyła
Ta płyta jest na chipsecie Q67 Intela i obsługuje tylko PCI-E 2.0 i może być tak, jak pisze Veers.
W takim wypadku jedyne karty jakie by poszły na tej płycie (nie wymagające dodatkowego zasilania) to GF GT 440 lub GF GT 545, z AMD to Radeon HD 65xx/66xx/75xx.
Jeśli problematyczny jest tylko wymóg dodatkowego zasilania, a nie wersja PCI-E to może GT 1030 by ruszył.
Wątpię aby PCI-E 2.0 było tu problemem. 3.0 jest kompatybilny w dół.
W czasie boot karta startuje na poziomie PCI-E 1.1 a dopiero po załadowaniu sterowników jest w stanie wejść wyżej.
Bardziej bym był skłonny to zamierzonej lub nie zamierzonej niekompatybilności (bios, kastrowany chipset etc,).
Może być popsuta.
A co sądzicie o funkcji CSM w biosie , bo i takie pytanie otrzymałem na innym forum.
Czy ta płyta posiada taka funkcję i można ja włączyć/wyłączyć ?