Gpu-z nie pokazuje prędkości wentylatora

mam kartę radeon 4850 i chciałem sprawdzić parametry za pomocą gpu-z; sprawdziłem wszystko oprócz prędkości wentylatora bo tam gdzie jest fanspeed jest zero. gpu-z wersja 0.4.0, sterowniki karty graficznej 10.3.

Hej,

:arrow: Spróbuj zaktualizować oprogramowanie GPU-Z do najnowszej wersji, czyli do wersji 0.4.2.

:arrow: Może to dość trywialne, ale jaki rodzaj chłodzenia ma karta graficzna - może tylko pasywne??

Pozdrawiam,

Dimatheus

zaktualizowanie gpu-z nie pomogło

jak w podpisie karta ma chłodzenie zalman- aktywne

Hej,

:arrow: A czy w innych programach - na przykład w Everest Ultimate bądź SIS Sandra - wyświetlane są prędkości obrotowe wentylatora??

:arrow: Czy z poziomu sterowników możliwe jest sprawdzenie prędkości wspomnianego wentylatora??

Czasami może być tak, że mimo posiadania przez kartę wentylatora oraz zarządzaniu jego prędkością obrotową, nie jest możliwe odczytanie jego prędkości poprzez programy - w takim wypadku nie zrobisz zupełnie nic. Może to także oznaczać jakieś uszkodzenie samego wentylatora lub karty - ale to raczej bardzo mało możliwe…

Pozdrawiam,

Dimatheus

Sprawdz programem Ati tray tools.

w ati tray tools jest tylko sterowanie prędkością wentylatora poprzez ustawienie wartości procentowej obrotów. gpu-z pokazuje też wartość ustawioną w ati tray tools. ta karta nie ma prawdopodobnie możliwości odczytania obrotów. temat do zamknięcia. dzięki wszystkim za pomoc

Hej,

Zatem jedyne, co możliwe w tej sytuacji to aktualizacja BIOS’u karty graficznej. Być może w jego nowszej wersji pojawi się możliwość sprawdzenia obrotów wentylatora.

Nie ma sprawy. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus