GPU - za niske RPM przy wlaczaniu komputera


(Icebeast1) #1

Czasem po włączeniu komputera moje chłodzenie od gigabyte gpu świruje, zamiast uruchamiać się na ~1000 RPM zaczyna od 500 i głośno chodzi, po wyłączeniu i włączeniu komputera robi się jeszcze gorzej, spada od 500 nawet do 100 RPM i karta graficzna od razu ma 55c na startupie, teraz przeczyściłem trochę i było dobrze przez 10minut i teraz znowu spadło do 150 RPM chociaż temperatura jest dobra w spoczynku, gorzej że komputer głośno chodzi przez to że chłodzenie chodzi za wolno. Jeszcze dodam że po dotknięciu wentylatora kiedy komputer jest wyłączony i go "popchnięciu" mogę stwierdzić że chodzi na silę. Może trzeba naoliwić?

 

Imgur

 

@edit

gpu gtx 550ti

cpu i3-2100

ram 8gb kingston

płyta asustek p8h67

zasilacz corsair vs 450W

 

@edit2

Teraz jest 56 stopni 240 RPM podczas oglądania streama, podejrzewam że włączenie gry będzie powodować wyłączenia się komputera


(Veers) #2

Ot ciekawostka przyrodnicza :mrgreen:

 

Wentylatory do wymiany.


(Icebeast1) #3

 

Zapomniałem przeczytać tego co napisałem, miało być "... chłodzenie chodzi za wolno."

Jeśli nic się z tym nie da zrobić (mam to chłodzenie już z 3 lata) to co mam kupić, takie same z gigabyte czy jest jakieś lepsze chłodzenie za podobną cenę?

 

@edit po godzinie wróciło do 1300 RPM i chodzi cichutko :shock:

ale i tak wydaje mi się że chłodzenie boxowe pada i tak trzeba będzie zmienić


(Montarowiec) #4

1300 obrotów na minut, i chodzi cicho? jakim programem na to patrzysz?