Mam pewien problem z grą Metro Last LIght.Prolem polega na tym że gra się przycina
do takiego stopnia że nie da się w nią grać,
lecz wcześniej się nie przycinała i było wszystko wporządku.
Widziałem różne rozwiązania tego problemu,
międzyinnymi zmniejszenie ustawień,detali itp…ale to nic nie dało.
Wyczytałem że rozwiązaniem wyłączenie PhysX ale jak ja mam to wyłączyć jak moja karta
grafiki tego nie obsługuje.
Gra jest uruchamina na steam kupiona legalnie w wersji pudełkowej.
Ściągnij oprogramowanie OCCT: https://www.ocbase.com/
Uruchom. Obserwuj temperatury w odpowiedniej zakładce - szczególnie jeśli chodzi o procesor (CPU). Potem napisz tutaj jakie wartości zaobserwowałeś po 10 minutach pracy programu.
Robiłeś aktualizację do najnowszych sterowników ze strony AMD, które pojawiły się dwa dni temu? Jeżeli tak i stało się to po aktualizacji sterowników będziesz zmuszony do powrotu do poprzedniej wersji.
przycisku play nie włączyłem ale zrobiłem to teraz i poczekam aż się skończy test,
osobiście nie aktualizowałem tych sterowników chyba że Windows sam zaktualizował
Test będzie trwał tak długo aż go sam nie wyłączysz (albo komp nie padnie). Przełącz na zakładkę temperatur, po 10 minutach zrób zrzut ekranu i wrzuć go tutaj.
Połacz oba testy tak na 15-20 min.
Jeżeli procek w 10 min dobija do 60, a na pokładzie RX 570, to może iść wyżej jak ta druga pod 90 podleci.
btw. jaka obudowa?
Bez syntetyków. Włącz grę i obserwuj na jakimś programie czy jest obciążony procek, czy gpu. Metro jest słabo zoptymalizowane, ale 570 powinien go łyknąć, podejrzewam raczej cpu, albo piracką wersję gry…
Nie patrz na temperatury, tylko program pokazujący realne obciążenie tych chipów (gpu, cpu). Temperatura z tego wynika, ale zależy jeszcze od kilku innych czynników.