Gra się zawiesza, "sterownik AMD przestał działać, ale odzyskał sprawność"

Cześć,
Borykam się juz od kilka miesięcy z crashem gier np: Csgo,Valorant,Gta5,lol(rzadziej)
Zauważyłem kilka dziwnych rzeczy,które myśle ze warto napisać:
-Podczas podłączania jack/usb to gasnie na chwile monitor
-Gdy mam jednocześnie podłączony hdd i ssd na SATA,to bios widzi tylko jeden dysk (kable sprawne,bo jak mam podłączone oby dwa to tylko widzi hdd,a jak odłącze hdd bez zmiany kabli to widzi ssd)
-Czasami podczas grania wyświetla mi się szary ekran z kropkami i pomaga tylko reset komputera (coś w postaci starego telewizora,nie wiem jak to się nazywa)
-Prawdopodobnie może to być zasilacz,ale chce być pewny czy to są objawy własnie zasilacza,czy może np karty graficznej

Procesor: AMD A8-3870 4/4 i 3GHz

Grafika: Radeon rx 460 4gb

Ram: GoodRam ddr3 2x4gb 1600MHz

Płyta głowna: ASROCK a75-HVM

Zasilacz: Zasilacz LC-Power 500W

Dzięki za pomoc :slight_smile:

Spróbuj zaktualizować sterownik grafiki do najnowszego ze strony AMD. Ostatnia aktualizacja miała poprawić takie błędy. Jak to nie pomoże to będziemy szukać dalej.

Różne wersje sterowników sprawdzane

Problem jest taki że jak pobieram najnowsze to jest problem z fpsami spadek w cs o 30 FPS co z 100 robi różnicę

Jakiś pomysł ?

No ok, FPSy spadają, ale co z crashowaniem wtedy?

Nadal crashuje,czy to może byc ten zasilacz bo nie trzyma stabilnego napięcia?

Możliwe, można też spróbować wymiany taśm SATA i zmiany portów.

Jeżeli sterownik graficzny masz dobrze ustawiany “przełączanie grafiki”

A w 3dmarkach radzi sobie?
Za słaby zasilacz zazwyczaj sprowadza komputer to resetow

Taśmy są sprawne i zmieniałem porty również

Nie rozumiem,
Testowałem w OCCT przez 30 min i temperatura do 80^C,brak resetu lub crasha programu

Działające taśmy, a dobre taśmy to różne bajki. Sprawdź jeszcze stan dysku HDTUNE, wrzuć screen z benchmark, Healt oraz error scanu (pełnego).

A gra wywala przy starcie czy podczas gry ?

Gra się crashuje kiedy chce. Np w cs go przez 2 mecze wogóle,albo podczas jednego meczu potrafi 3 razy

1 2 3

Jakieś jeszcze pomysły?

Bardzo mi ten objaw przypomina właśnie na zasilacz,co może również powodwac ze nie jest stabilne napięcie na grafice i dla tego crashuje

Dysk nie pracuje prawidłowo, spadki są kosmiczne, przy normalnym zachowaniu są wachania z 10%, a nie 50%.
Zasilacz wymienić zawsze można.

Spróbuję jeszcze inna taśmę,lecz dysk ma zaledwie 10% zużycia,pokazuje że zdrowy oraz nie ma errorow

Dobra próbowałem pod innymi 2 kablami i był błąd: a disk read error occurred
Gdy podłączyłem tą co cały czas jest podłączony to się uruchomił,lecz jeden z nich mam podłączony napęd i działa prawidłowo. Jakas przyczyna?