Gra w zagadki

nie ma zadnego haczyka, w jaskini jest ciemno i nic nie widza ale moga ze soba rozmawiac, a na zewnatrz jest jasno wiec widza czapki innych ale nie moga rozmawiac

Gdy wyjdą każdy zdejmie czapkę i niebiescy na prawo czerwoni na lewo ? :stuck_out_tongue:

nie ma zdejmowania czapek, na zewnatrz kazdy widzi czapki innych ale nie wie jaka ma na glowie

Rzuć rozwiązanie bo mózg mi już pęka :stuck_out_tongue: nie mogę nic wymyślić :frowning:

to by bylo za szybko, dajmy innym mozliwosc znalezienia rozwiazania

A może jeden ujrzy ogień a drugi wodę >? wezmą rozpalą pochodnie i pójdą w stronę rzeki :> XD

nie

1. Zmawiają się co do tego co poniżej.

2. Wychodzą po dwóch, patrzą jaką czapkę ma partner.

3. Wracają do jaskini i mówią partnerowi, jaką ma czapkę.

4. Teraz każdy wie jaką ma czapkę i może się ustawić.

Innego rozwiązania nie widzę.

Każdy kolejny, wychodzący z jaskini krasnoludek ustawia się pomiędzy tymi w czerwonych czapkach, a tymi w niebieskich.

(1999 to nie jest moja data urodzenia :wink: )

Każdy kolejny, wychodzący z jaskini krasnoludek ustawia się pomiędzy tymi w czerwonych czapkach, a tymi w niebieskich.

(1999 to nie jest moja data urodzenia :wink: )

Przestaję sobie to wyobrażać :smiley: . Jeszcze mi się przyśni!

Więc odpada. sphinx , podaj w końcu rozwiązanie. :stuck_out_tongue:

magdalena1999 podala prawidlowa odpowiedz, dla wyjasnienia dodam, ze najpierw wychodzi dwoch krasnoludkow i staja kolo siebie, nastepnie wychodzi trzeci i patrzy na ich czapki, jezeli obaj maja czapki tego samego koloru to staje obok nich a jezeli maja rozne kolory czapek to staje miedzy nimi i tak samo robi kazdy nastepny wychodzacy z jaskini

Ale wtedy wychodziło by na to że się umówili

i o to chodzi zeby siedzac w jaskini umowic sie tak by na zewnatrz ustawic sie w rzedzie nie rozmawiajac ze soba

Na placu budowy, rusztowaniu pracuję 5 robotników. W pewnym momencie majster mówi: Połowa ma przerwę. Jak to możliwe ?

1.Możliwość

Na rusztowaniu jest 5 robotników, ale na budowie ogółem 10.

2.Możliwość

Szef też idzie na przerwę a 5+1=6:2=3

3.Możliwość

Połowa to nazwisko pracownika xP

No nie trafiłeś ale chyba mogę ci uznać xD bo byłeś blisko :slight_smile:

Szef też pracuje na rusztowaniu i mówił do 4 pozostałych, że połowa ma przerwę :wink:

ZDAJESZ

Chyba zadajesz :smiley:

Zdaje w sensie, że zdał zagadkę :stuck_out_tongue: np. zdajesz test :stuck_out_tongue:

Heh to zdawaj :slight_smile: Konrad93