Włączam każdy włącznik po kolei i patrzę przez szybę czy jest światło
Pusty w znaczeniu, ze nie ma tam zadnych mebli ani innych dupereli ale w zasadzie nie jest to istotne. Jest pokoj, jest zarowka, sa drzwi i trzy wlaczniki, z ktorych tylko jeden wlacza zarowke.
nie ma takiej mozliwosci, czy swiatlo sie swieci czy nie mozesz sprawdzic tylko raz, gdy otworzysz drzwi
Nie ma też okien/szybek w drzwiach ?
Jak tak to
Włączam każdy włącznik po kolei i patrzę przez szybę czy jest światło
edit: DOBRA DOBRA
Jest tu jakiś haczyk ?
No to ja się wymądrzę.
Oddaje.
Włączam przełącznik nr. 1 i 2. Wchodzę do pokoju i jak widzę że światło się nie pali to mówię że to był 3 jeżeli się pali to mówię że to 1 (strzelam) i w najgorszym wypadku mam 50% szans na trafienie
enter6 , wystarczy wlaczyc pierwszy i zaczekac chwile a nastepnie wylaczyc i wlaczyc drugi ale Twoje rozwiazanie tez jest prawidlowe, zadajesz
Niee, audycja komercyjnego radia w Polsce.
Oddaje komuś innemu.
Mogę ja ?
W ciemnej jaskini siedza krasnoludki, kazdy z nich ma na glowie czapke. Czesc z nich ma czapki koloru czerwonego a czesc koloru niebieskiego. W jaskini jest tak ciemno, ze nie widza kto jakiego koloru czapke posiada. Zaden z nich nie wie rowniez jakiego koloru czapke ma sam na glowie. Maja za zadanie wychodzic pokoleji z jaskini na zewnatrz gdzie jest jasno i ustawic sie w rzedzie, ale tak by po jednej stronie stali wszyscy w niebieskich czapkach a po drugiej wszyscy w czerwonych czapkach. W jaskini moga ze soba rozmawiac ale po opuszczeniu jej nie moga rozmawiac ani dawac sobie jakichkolwiek znakow. Jak moga to zrobic?
No z tego co Ty napisałeś no to wychodzi pierwszy kolo (wczesniej umowili sie o tym w jaskini) sprawdza jaka ma czapke i wie ze niebieskie na prawo czerwone na lewo, idzie w odpowiednia stronę i tak dalej :roll: w czym problem?
Wyobraź sobie, że jedziesz samochodem i utrzymujesz stałą prędkość. Po twojej lewej stronie jest przepaść, a po prawej jedzie wóz strażacki i utrzymuje tą samą prędkość co ty. Przed tobą biegnie wielka świnia, większa niż twój samochód, a za tobą leci helikopter tuż nad ziemią. Jak i świnia, jak i helikopter utrzymują tą samą prędkość co ty. Co robisz?
nie moze sprawdzic jaka ma czapke, moze tylko widziec jakie czapki maja inni ktorzy wyszli, swoja czapke ma na glowie i zdjac jej nie moze (lusterka rowniez nie posiada)
Zsiadam z jak się to tam nazywa to co jest w cyrku i ustępuje miejsca młodszemu
Nie dawajcie dwóch zagadek na raz!
Dobre dobre, zdajesz
Ale z 2 jest zabawniej
pozostaje jeszcze moja zagadka, kto rozwiaze ten zadaje nastepna
W jaskini zgadają się że jak koleś wychodzący od lewej strony zobaczy po prawej stronie czerwonego to idzie na prawo a jak ten po prawej zobaczy niebieskiego to idzie na lewo i tak dalej aż wszyscy wyjdą
wszyscy wychodza pokoleji jednym wyjsciem i nie wiedza jakiego koloru czapke maja na glowie
A jeśli po dwóch stronach ustawią się dwaj z czerwonymi lub niebieskimi czapkami, to co wtedy? Znaków sobie nie mogą dawać.
Więc to chyba nie wypali.
Jest tu jakiś haczyk ? Coś mnie drażni z tym wyjściem na dwór gdzie jest jasno #-o