Graf.kursor na WWW


(Patryk91 Nh) #1

Witam

Mam taki problem bo nie umiem zrobić graficznego kursora na moja stronke

kiedyś maiłem bloga i umiałem ale teraz zapomniałem kompletnie szukałem na google ale nie wychodzi mi jak ktoś wie jak to zrobic proszę o podanie jakiegoś linka


(Qbagd) #2

Własny kursor możemy wstawić na dwa sposoby. Pierwszy z nich to wstawienie takiego kodu w naszym arkuszu stylów:

body {

cursor:nazwa;

}

Teraz zamiast tekstu "nazwa" możemy wstawić jeden z dostępnych domyślnie kursorów. A oto lista:

hand, crosshair, move, wait, text, auto, help, w-resize, s-resize, sw-resize, se-resize, n-resize, ne-resize, nw-resize, e-resize.

Drugim sposobem jest wstawienie własnego kursora. Wstawiamy więc taki kod:

body {

cursor: url(nazwa.ani);

}

I zamiast "nazwa" wstawiamy swoją nazwę kursora. Musi to być plik graficzny o rozszerzeniu CUR (statyczny kursor) lub ANI (animowany).Jeśli nie mieliśmy doczynienia z tworzeniem wcześniej kursorów możemy zajrzeć do katalogu windows/cursors lub po prostu ściągnąć jakieś kursory z internetu.

Ostatnią rzeczą jest definiowanie w których miejscach ma pojawiać się nasz kursor.Ja podałem ze znacznikiem BODY co oznacza , że będzie on pojawiał się na całej stronie.

Możemy jednak ograniczyć jego występowanie wpisując inne znaczniki np. P (akapit), A (odnośnik), czy IMG (grafiki).

Wszystkich tych ,którzy chcą zająć się bliżej tym tematem zapraszam do ściągnięcia programu Microangelo. Jest to narzędzie do tworzenia i edytowania kursorów. Strona programu:www.microangelo.us

Mam nadzieję , że wszystko opisałem w miarę logicznie i każdy powinien sobie z tym poradzić:slight_smile:


(adpawl) #3

http://www.kurshtml.boo.pl/css/kursory.html

http://www.google.pl/search?q=html+kursor&num=50