Ja mam odwrotnie. Płyta Asusa rewelka z fajnym audio Supreme FX, karta Rog Strix też ok. Kręciłem Strixa afterburnefem aż bakelitem śmierdziało i nic. To że dzisiaj dołożysz nie zapewni wszystkiego za kilka lat. Bierz pod uwagę, że obie karty mają 8GB pamięci.Owszem jak kupisz kartę za 500-1000zł, to szybciej za kilka lat klęknie niż droższa karta. Psioczenie na kulturę pracy Gigabyta traktuję jako bzdury mediowe, bo na żywo słyszałem i większość tych kart jest chicha.
Jak chodzi o solidne chłodenie to EVGA i ZOTAC to bardzo dobre grafiki i żywotne brat do dziś katuje 670 evga, ja już na 2070s evha ft3
Różnie to bywa, mamie komp z płytą asusa działał bez problemu, a mnie jakoś firma nie lubi i dostawałem felerne egzemplarze
Gigabyte jest ok, ale strasznie dużo ludzi narzeka na piszczące cewki, strasznie duża z tym loteria, a obecnie wolę nie bawić się w wymianę z powodu wiadomo czego
ogólnie to po obserwuje jeszcze troszkę, jak cena się ustawi koło 2400zł to się szarpnę na tą 2070s phantoma gs.
@Quassar Z evgą taki problem że u nas 2070s biega bliżej 3000zł a to tak średnio raduje mój budżet, a zotac nie ma pasywnego trybu
U nas to zawsze był problem ze wszystkim to marketingowe krętactwo coraz gorsze z roku na rok…
Ja swojego EVGA FTW3 3
Kupiłem zaraz po premierze tak początkiem sierpnia z zagranicy i wydałem około 2850zł może ze 2-3 dyszki więcej. Grafika szła z Niemiec 3 dni tzn się kupiłem w środę
w czwartek dostałem info że grafika jest na magazynie i trafią do kierowcy i jest paczka w trasie
w piątek info że jest w Polsce, sobota niedziela nie jadą ale już w poniedziałek miałem grafikę na chacie.
A znajomy śie śmiał że kupił coś miasto dalej (w Polsce) i mu paczka idzie ponad tydzień
-bump-
Teraz to może być lipa ze wszystkim z racji coronavirusa i odbije sie to penie z kasą w sumie już patrze jak złotówki ostro tracą na wartości… co też przełoży sie na dodatkowe koszta.
@Wins
Nie słyszałem piszczacych cewek Gigabyte.
Dla mnie Asus, MSI, KFA2, Gigabyte, który w obudowie Silentium PC był niesłyszalny. Dla Autora Gainward a dla kolegi będzie to EVGA i Zotac. Każdy ma jakąś firmę, której sprzęt chce nabyć. Odpuszczając daną firmę można skupić się na jak najwyzszej wydajności w jak najniższej cenie.
Druga kwestia to czy karta ma mieć pół-pasywny układ chłodzenia. W kwocie 2,5k wymagałbym jasnej informacji na stronie producenta dotyczącego specyfikacji karty, czy dany model taki układ posiada.
MSI Radeon RX 5700 XT GAMING X 8GB GDDR6
MSI Geforce RTX 2070 SUPER GAMING X 8GB GDDR6
Dobrą alternatywą jest karta RX5700XT o zbliżonej do 2070S wydajności. Jest to dobra opcja dla ludzi ceniących relację niskiej ceny karty do wysokiej wydajności. Gaming X to flagowy model. Jeszcze taki 2070S jest fajny. W stylu tego co wybrałeś.
KFA2 GeForce RTX 2070 SUPER EX Gamer Black Ed 8GB GDDR6
Teraz to trzeba uważać z zagranicą, bo jak się celnik przywali to przekichane :-/
wiem bo zamówiłem na początku roku 2 podpórki pod grafę z aliexpres po 50zł szt., i celnik stwierdził że trzeba się do tego przywalić na 40zł ekstra.
@Michal30 To z komentarzy kupujących, chyba w każdym jednym sklepie w opiniach jest kilka komentarzy o tym że piszczą cewki, a teraz zabawa w odsyłanie i płacenie za kuriera, bo szaleje samo zło.
co do marek i cen https://www.ceneo.pl/Karty_graficzne/Chipset:GeForce_RTX_2070_Super;n2550.htm
nieduży jest wybór, i jeszcze trzeba mi uważać z długością karty bo około 30 cm max co mi wejdzie.
Najwyżej poczekam troszkę jak wspominał panicagaming do premiery 5800 może zetnie ceny 2070s, taa wiem marzenie ściętej głowy, ale jak się przyglądam codziennie cenom to skaczą po 50zł, a nóż spadnie o tą stówkę i dumnie zacebuluję XD
To nie faworyzowanie, a prawda są firmy co częściej wypuszczają buble, większe ryzyko na gorszy model stąd gorsza opinia. Trafiłeś na model co ci dobrze chodzi to się ciesz ale nie propaguj i nie na kłaniaj do tej samej głupoty bo dla mnie ryzyko nie warte świeczki.
Gigabyte ma beznadziejne te grafiki… tam samo jak Seagate ma dyski… Są też ludzi co myślą ze jak zapłacą mniej lub nawet polowe mniejszą cenę to dostaną sprzęt który będzie takiej samej jakości lub nieznacznie gorszej… nie mówię że nie czasem i tak też jest, ale zwykle bywa odwrotnie i nie ma ci sie łudzić.
Potem mówią że nie kupują sprzętu droższego nie mam na myśli bardziej wydajnego tylko podzespoły o tych samych parametrach ale z dłuższą gwarancja i po prostu techniczne lepszej wytrzymałości/jakości. W rezultacie takie osoby zmieniają sprzęt 2-3 częściej i wydają więcej kasy na chłam niż jak by kupili raz a porządnie komp który może śmiało działać nawet 15 lat a wymienisz go po 6-8 tylko dlatego że pewni będziesz wymagał mocniejszego sprzętu a 2 osoby jeszcze po tobie dobre parę lat posłuży o ile go sam nie zepsuje…
Ciekawe czy większość osób po podłączeniu budżetowego badziewia co wystawiają 5 gwiazdek po zakupie sprzętu dali by dalej te same gwiazdek produktowi po 2-3 latach użytkowania jak nie roku.
Zgadza się droższy model będzie technicznie lepszy, natomiast nie znaczy to, że Gigabyte 2060S będzie kiepski, bo jest bardzo dobry - jak za te zł.
Jestem ciekaw czy twoja wypowiedź na temat kart graficznych Gigabyte jest oparta na komentarzach i testach dostępnych w internecie, czy ty lub ktoś z twoich znajomych taką kartę w komputerze posiadał.
Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER AORUS 8GB GDDR6
Nie wiem czy posiadają obecną ale mieli stare i mówili tak samo jak ty… teraz już tak nie mówią
Wiesz to tak fajnie sie mówi że sprzęt jest dobry ale ciekawe czy sam byś sobie gniota kupił za swoje pieniądze a nie mamy… I ta mina kiedy grafika za 2k albo co gorsza nawet 5k psuje sie bo nie chciało sie dopłacić tych 100-400zł do lepszej jakości xD
-bump-
Własne czytam trzeci komentarz z linku który wstawiłeś tak że sam sie obalasz:
“Daję jedną gwiazdkę mnie, bo w moim przypadku dopiero trzecia karta okazała się być tą dobrą. Pierwsza - dosyć głośno chodziła, z resztą jeden z wentylatorów na początku nie startował. Do tego w PUBG zdarzały się artefakty. Druga z kolei miała temp 82-83 w furmarku i również małe artefakty. Obecna działa jak trzeba. Temperatura 70-72 stopnie. W między czasie był też testowany Gigabyte RTX 2070 Super 3x White - był ok, ale niższe taktowania i głośniejsza praca. Zwiń”
Za swoje patrzyłem na Zotaca z dwoma śmigłami 2070 za 1,8k, tylko podrożał ten z dwoma śmigłami. Pierwsze co bym zrobił, to wybrał kartę 2060S, bo jest tańsza i też ma szynę 256bit, oraz 8GB DDR6, więc jest to odpowiednik 2070 bez S. Do obudowy bez okna Gigabyte 2060S a z oknem można pomyśleć o Gaming X, tylko flagowce coś strasznie zdrożały i pewnie nie stanieją tak prędko.
Artefakty występują jak mocno podkręcają karty a potem płaczą, że same się zepsuły. To samo tyczy się ładowania mocnego sprzętu do małych i słabo wentylowanych obudów. Na testy programami nie warto patrzeć, bo nawet długie granie nie jest w stanie spocić karty tak jak programy testujące.
Nie pisz ■■■■■ół, na 2070 super leci na max rtx ustawieniach, a na 2060 super nie za bardzo w ogóle.
Spokojnie panowie, akurat tak się trafiło że rtx u gigabyte problem z cewkami, a x5700(? chyba) od asusa ma spartolone montowanie chłodzenia, tak że zdarza się wszędzie, a ja przez takie przypadłości muszę wybrzydzać, gdyż jak na złość mieszkam tak że wszędzie mi daleko, bo co większe sklepy postanowiły usadowię się na złość mi po drugiej stronie miasta względem mnie, a większość sklepów lubi przerzucać na klienta koszty wymiany sprzętu.
@Panicgaming.
Zależy kto w co gra na jakim monitorze i jakie ma wymagania. Dla mnie RTX2060S to aż za nadto, bo mogę lekko zejść z detalami i bez znacznej utraty jakości obrazu znacząco zwiększyć liczbę FPS.
@Vins
Flagowy model Gaming XT5700 ma dobrą kulturę pracy i wybrałem, aby nie było opcji trafienia egzemplarza z piszczącym i cewkami. Taniej o 300zł jest nowość od Asrocka, który jest dosyć kompaktowych gabarytów jak na kartę z trzema wentylatorami.
ASRock Radeon RX 5700 XT Phantom GAMING D OC 8GB GDDR6