GRAFIKA do FSX

Witam. Na początku zaznaczam iż chcę żeby było tanio :slight_smile:

Zacznę od obecnej konfiguracji:

CPU: Intel Celeron 2.93 GHz (podkręciłem do 3.5 GHz) 8)

RAM: 512MB :slight_smile: :smiley:

płyta g. :VIA P4M80-M7 :lol:

karta graficzna: ATI Radeon 9250 :(( Podkręcałem i podkręciłem ale przez pomyłkę uszkodziłem pamięć :confused: :frowning: taktowanie rdzenia podniosłem do 275 a pamięci do 210 ale teraz to i tak malo ważne) =D>

zasilacz: PRO comp 400W :-o

Na pewno muszę wymienić grafike i tu zastanawialem się nad GF9500GT :?:

Chciałbym uniknąć wymiany plyty g i procka (widać efekt podkręcania)

Chciałbym też wsadzić 2GB ramu (2x1GB) lub dokupić 1GB wtedy miałbym 1,5GB( i byłoby 40 zl taniej :stuck_out_tongue:

Myślałem nad zmianą wentyla procka bo na max stressie daje do 62 stopni ale wyżej nie wchodzi (gdzieś czytałem że one tak mają?)

Czy przy tym procku i płycie g co mam ta karta by cos dała?

Kompa używam do 2 celów:

1 Internet

2 Flight Simulator X ( zależy mi żeby chodził lepiej) na obecnej konfiguracji wyciągałem po paru trikach 20FPS na medium low (przed podkręceniem procka i karty)

Mam nadzieję że ktoś mi poradzi :slight_smile:

PS w ostateczności żeby wszystko grało z ta grafiką GF9500GT (czy jakąś inna) zdecydowałbym się może na jakąś tanią płytę z dwurdzeniowym prockiem do podkręcenia:) ale wolałbym zrobić jak najtańszym kosztem o ile to możliwe:)

karta graficzna musi być na AGP więc o 9500gt nie ma mowy

te 512ramu masz w 1 kości??

Dodane 25.04.2009 (So) 17:17

http://www.allegro.pl/item618791325_a_d … z_cl3.html - dołóż 1 gigówkę ramu (2gb nie wykorzystacz) (1,5gb starczy)

http://www.allegro.pl/item614368760_512 … 2_agp.html - grafika ta wystarczy

512 w jednej kości

ta karta dobrze by “współgrała” z moim prockiem i płytą?

Dzięki za odpowiedź :slight_smile:

tak, będzie w sam raz

Grafika będzie “współgrała” ostatnio taka samą wpakowałem u kuzyna w bardzo podobną konfiguracje do Twojej lecz jednak mimo iż posiadasz złącze AGP x8 prawdopodobnie będziesz musiał ustawić złącze na x4

Ok dzięki. Troszkę się zdziwiłem bo gościu ze sklepu z komputerami doradzał mi mimo wszystko wymienić płytę główną procesor i kartę na PCI-E

A z własnego doświadczenia wiem że FSX ma dość duże wymagania (dla mnie liczy się tylko żeby dało się latać:)

Pozdrawiam

Pamięć dobra ale nie ta karta …

512 mb na DDR2 to porażka

Kilka razy lepsze jest 256 mb na DDR3 np.

http://allegro.pl/item619943417_palit_n … _ddr3.html

EDIT

Oczywiście, że też bym wymienił ale to duży koszt. 900 zł i masz spoko komputer.

właśnie 7300gt ddr3 też chciałem ci polecić. Ja bym się skłaniał jednak do x1650, gdyż z używaną kartą to nic nie wiadomo (wyskoczą ci jakieś artefakty itd.)

W takim razie dołożę RAM i kupię lepszą kartę graficzną

Jeszcze jedno pytanie:

Jaka będzie różnica pomiędzy 512MB RAMU i Radeonem 9250 a 1,5 GB RAMU i jedną z kart które polecacie? (mała, duża?)

EDIT:

1. Czemu miałbym nie wykorzystać 2GB RAMU?

2. Jaki mógłbym cichy i wydajny wiatraczek zapakować na proca? (po podkręceniu jednak te 62 stopnie mnie niepokoją )

1. Czemu miałbym nie wykorzystać 2GB RAMU?

Reszta komputera zacznie się dławić zanim zawalisz RAM.

1. Jaki mógłbym cichy i wydajny wiatraczek zapakować na proca? (po podkręceniu jednak te 62 stopnie mnie niepokoją)

Jeśli chcesz cicho i wydajnie to:

a) chłodzenie wodne - najlepiej na cały PC

b) większy radiator i wtedy wolniejszy wiatraczek, ale z większy.

Dławić? niewiele mi to mówi :slight_smile: :lol:

Dodane 25.04.2009 (So) 19:26

Ok co do kart to zastanawiam się nad:

X1650 -podana przez wuha :slight_smile:

GF7300GT -podana przez Pharaha

i znalezione prze mnie:

Radeon HD2600XT

lub X1950PRO

Którą najbardziej polecilibyście?

bierz tą co ja ci podałem(x1650) +dokup gigówkę RAMu tą co ci poleciłem. Różnica będzie spora (myślę, że 40 FPS będzie, jak teraz masz 20 FPs)

Dodane 25.04.2009 (So) 22:26

nawet nowsze gry ci na minimalnych polecą (GTA IV, CoD 5, kryzis ;d)

Broń Cie Panie Boże NIE BIERZ 512 MB NA DDR2 już to pisałem !!

wuh czemu chcesz mu wcisnąć kit ? BIERZ 256 MB NA DDR3 (nawet nie musi być ta co ja podałem !!

A X1950PRO? ma 512 na ddr3

Jeżeli masz kasę to bierz :slight_smile: Tylko dokup też ramu !!

Ok dzięki wszystkim za pomoc. Najważniejsze że nie będę musiał wymieniać procka i płyty głównej. (na razie)

EDIT:

Panowie opłaca mi się kupić to http://www.allegro.pl/item619504239_asr … a_bcm.html

proszę o szybką odpowiedź :slight_smile: