Specyfikacja mojego komputera prezentuje się następująco:(wiem, że nie powalają)
Procesor: AMD Athlon II X4 640 Processor 3.00 GHz
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 9500 GT
RAM: 2.00 GB
Zasilacz: OCZ500SX2
W związku z planowaną wymianą karty graficznej chciałem od razu zmienić RAM(2 GB to troszkę mało). I tu pojawia się pytanie do was: Jaką jesteście w stanie zaproponować mi kartę graficzną(koszt w granicach 500-600 zł) i pamięć RAM(do 400 zł)? Myślę o komputerze przeznaczonym do grania.
czyli 2 kostki po 4GB , a tą co już masz będziesz musiał sprzedać.
Jeśli te 2GB co masz jest w jednej kości , to lepiej dołożyć jeszcze 2GB lub 4GB ,
z ekonomicznego punktu widzenia kupno 8GB (2x4GB) to droga inwestycja , a różnica w wydajności w grach między 6GB łącznie , a 8GB praktycznie żadna.
Jeśli chcesz wydać tyle na pamięć to nie bronie , tylko żeby to nie było kosztem słabszej karty graficznej , lepiej mieć mocniejszą kartę i móc ustawić wyższe detale i rozdzielczość w grach , niż dużą ilość pamięci ram która najmniej wpłynie na ogólną wydajność w grach
Nie ma pojedynczej kości o pojemności 6GB , nawet gdyby była to twoja płyta by jej nie obsłużyła , bo masz 2 wejścia i w jedno możesz włożyć max 4GB dlatego proponowaliśmy 2x 4GB = 8GB lub zostawić swoje 2GB i dokupić 4GB w jednej kostce wtedy będziesz miał 6GB razem.
Pamiętaj też , że 32 bitowy windows obsłuży max 3.25GB , jeśli chcesz aby działało więcej musisz mieć 64 bitowy system.