Grafika - jak stworzyc grafike na potrzebe gry?

Siemka :slight_smile:

Mam male pytanie ( tak jak w temacie ) glownie chodzi mi o tworzenie wlasnej grafiki do broni ( miecze itp ) jest ciekaw jak ludzie to robia :stuck_out_tongue: i czy jest do tego jakis tutorial / kurs ?

Chodzi Ci o gry 2d, czy 3d? Bo z każdym rodzajem sprawa ma się inaczej :wink:

Oby dwa ale najlepiej zaczac tworzyc grafike najpierw 2D co nie ? 8)

To zależy :wink: Możesz zacząć też od grafiki 3d, no, ale rzeczywiście, w końcu będziesz musiał stworzyć tekstury dla obiektów, itd. Myślę, że Blender będzie pasował w sam raz, sam ma swój silnik do robienia gier, jest sporo tutoriali w internecie na temat modelowania i tworzenia w nim gier. :wink:

a teksturki tez sie da nim wykonac ?

możesz skorzystać z Rhinoceros i potem poszukać jakiegoś convertera i wrzucić np do gry takiej jak Morrowind. Dla przykładu wykonałem 2 miecze na tym programie.

mieczevr9.th.png

Woo niezle te mieczyki ! :stuck_out_tongue: gralem w morrowinda ekstra gra :smiley: a ty ? a moze mi ktos podac dobry tutorial do ktoregos z tych programow bo ja jakos slaby znalazlem :frowning:

tak grałem i przeszedłem niejednokrotnie ale żeby nie było OT niestety nie korzystałem z tutoriali do wszystkiego na Rhinoceros musiłem dochodzić krok po kroku.