Grafika na WWW


(Dziobson) #1

Witam!

Mam takie pytanko:

Robie ja sobie tą stronke i chcę dodać dział tapety w którym miniatórka karzdej z tapet wysyła do jej dużego odpowiednika i (teraz pytanie) Jaka powinna być optymalna wielkość w kb tej miniatórki by wmiare szybko sie ładowała nawet przy wolnym łączu.

PS. Narazie udało mi sie zgnieść do 1 kb przy wielkości w120 h90 pixeli


(lazikar) #2

A ile takich miniaturek masz zamiar umieścić na jednej stronie??


(Dziobson) #3

Narazie na jednej ze stron jest 45 takich obrazków po 1-1,6kb


(lazikar) #4

No i więcej już chyba nie będzie. Wstaw to na serwer i zobacz czy się szybko ładuje. Posegreguj te tapety na parę miejszych podstron i będziesz miał kłopot z głowy. :smiley:


(Dziobson) #5

Mam jeszte takie inne pytanie:

W operze, przeglądając na serwerze te miniaturki mam w jednym rzędzie (poziomo) 4 i nie mam widocznego efektu rozjaśnienia po najechaniu na miniaturke myszką.

Natomiast w IE mam 3 w poziomie i mam ten efekt rozjaśnienia (czyli tak jak powinno być)

Dlaczego stona przeglądana w IE rużni sie od tej w operze i czemy nie ma w niej tego efektu?


(lazikar) #6

Wykorzystujesz do tego skrypt java. Może twoja opera nie ma javy. :?


(Dziobson) #7

Wykorzystuje skrypty. Ale moja opera ma najnowszą jave. Więc nie wiem o co może biegać :frowning:


(system) #8

Opera w ogóle jest jakaś toporna... Też robię powoli pewną stronkę i cały czas mam problemy z kompatybilnością mego projektu z tą przeglądarką (głównie właśnie skrypty nie są wykonywane prawidłowo) :? Strasznie to wydłuża prace nad nią, a jako priorytet postawiłem sobie kompatybilność mej witrynki z przynajmniej trzema przeglądarkami: Opera , Mozilla i IE (niestety ta pierwsza jest jakaś fatalna, bo o ile Mozilla , nie wspominając już o IE - wszystko łykają, to o tyle Opera prawie zawsze ma jakieś "zastrzeżenia" :-x


(Asterisk) #9

Post OT - kosz

Podzielam radość, ale w tym dziale to post OT - kasuję


(Dziobson) #10

Czyli lepiej żeby na stronie nie było żadnych skryptów jawy by była kompatybilna z przeglądarkami ?


(Eustachy80) #11

Eee no znowu nie przesedzajcie :stuck_out_tongue: . Opera nie jest toporna, ona poprostu przestrzega standardów wytyczonych przez W3C.

tomi_lee ten efekt jaki chcesz można osiągnąc stosując CSS, obejdzie się bez skryptu i będzie widoczny we wszystkich przeglądarkach.

Narazie poczytaj tutaj jak jeszcze coś wymyśle to dam znać.