Witam.
Otóż ostatnimi czasy napotykam na problem w moim komputerze.
Mianowicie podczas używania aplikacji 3d (gry, google earth, itp) Czasami ale niestety coraz częściej zdarza się że obraz na ekranie ‘zamarznie’ i w większości przypadków pomaga jedynie reset, co ciekawe komputer pracuje dalej np: muzyka jest odtwarzana lub też słychać toczącą się dalej akcję w grach, czasami dźwięk się zapętli. Zauważyłem że zdarza się to częściej w grach o większych wymaganiach sprzętowych, rzadziej w prostych grach i aplikacjach które działają w trybie 3d.
Najczęściej po takim ‘zamarznięciu’ i odczekaniu 1-2 min pojawia się BSOD i wywnioskować można że problem dotyczy przynajmniej sterownika graficznego (Nv4_disp).
Czasami jednak po odczekaniu tegoż czasu gra się sama wyłączy i pojawi się komunikat (rozdzielczość zmienia się na b. niską i jakość kolorów też) o tym że sterownik graficzny przestał poprawie funkcjonować i został wyłączony (nie pamiętam dokładnie ale coś w taki deseń) oczywiście po kliknięciu “OK” komputer się zawiesza całkowicie.
Trzeci przypadek który wydaje się najlepszym wygląda tak że po chwili od ‘zamarznięcia’ obrazu grafika ożywa ale niestety z bardzo dużą ilością artefaktów i niskim FPS około 1-2, wtedy jednak mogę wyłączyć grę lub program i system dalej działa normalnie. Co ciekawe, ponownie uruchomienie czegokolwiek wymagającego 3d jest bezproblemowe jednak jest odczuwalna zmniejszona wydajność ale błąd już się nie pojawia do następnego restartu PC.
Zamieszczam zdjęcie pokazujące niektóre parametry PC w czasie ‘zamarznięcia’, gra była uruchomiona w oknie a z wiadomych przyczyn nie mogłem zrobić screenshota
i jeszcze screen z normalnej pracy pc:
Co do sprzętu to karta graficzna jest nowa, kupiłem około 2m-c temu, wydaje mi się że (albo to placebo) po zmianie semprona 1500MHz 2200+ na Athlona 3000+ problem występuje częściej.
A oto moja konfiguracja, nic nie było podkręcane:
CPU: AMD Athlon XP, 2166 MHz 3000+
MB: ASRock K7VT4A+
RAM: 2x512 DDR2 Kingston
Gigabyte GeForce 6200 256MB AGP
HDD: SAMSUNG 40GB oraz drugi 160GB
Zasilacz 400w no name, był razem z obudową.
Software:
Windows XP +sp2
Sterowniki: różne już próbowałem, najnowsze ze strony nv jak i starsze (np: 93.71) i na wszystkich jest to samo. Myślę jednak że problem jest hardware’owy.
System jest czysty i sprawny w 100%
Chciałbym wiedzieć co może być przyczyną i jak pozbyć się ów problemów.
Pozdrawiam