Grafika się zawiesza, komputer dalej pracuje

Witam.

Otóż ostatnimi czasy napotykam na problem w moim komputerze.

Mianowicie podczas używania aplikacji 3d (gry, google earth, itp) Czasami ale niestety coraz częściej zdarza się że obraz na ekranie ‘zamarznie’ i w większości przypadków pomaga jedynie reset, co ciekawe komputer pracuje dalej np: muzyka jest odtwarzana lub też słychać toczącą się dalej akcję w grach, czasami dźwięk się zapętli. Zauważyłem że zdarza się to częściej w grach o większych wymaganiach sprzętowych, rzadziej w prostych grach i aplikacjach które działają w trybie 3d.

Najczęściej po takim ‘zamarznięciu’ i odczekaniu 1-2 min pojawia się BSOD i wywnioskować można że problem dotyczy przynajmniej sterownika graficznego (Nv4_disp).

Czasami jednak po odczekaniu tegoż czasu gra się sama wyłączy i pojawi się komunikat (rozdzielczość zmienia się na b. niską i jakość kolorów też) o tym że sterownik graficzny przestał poprawie funkcjonować i został wyłączony (nie pamiętam dokładnie ale coś w taki deseń) oczywiście po kliknięciu “OK” komputer się zawiesza całkowicie.

Trzeci przypadek który wydaje się najlepszym wygląda tak że po chwili od ‘zamarznięcia’ obrazu grafika ożywa ale niestety z bardzo dużą ilością artefaktów i niskim FPS około 1-2, wtedy jednak mogę wyłączyć grę lub program i system dalej działa normalnie. Co ciekawe, ponownie uruchomienie czegokolwiek wymagającego 3d jest bezproblemowe jednak jest odczuwalna zmniejszona wydajność ale błąd już się nie pojawia do następnego restartu PC.

Zamieszczam zdjęcie pokazujące niektóre parametry PC w czasie ‘zamarznięcia’, gra była uruchomiona w oknie a z wiadomych przyczyn nie mogłem zrobić screenshota :slight_smile:

dscf0239v.jpg

i jeszcze screen z normalnej pracy pc:

asdbpo.jpg

Co do sprzętu to karta graficzna jest nowa, kupiłem około 2m-c temu, wydaje mi się że (albo to placebo) po zmianie semprona 1500MHz 2200+ na Athlona 3000+ problem występuje częściej.

A oto moja konfiguracja, nic nie było podkręcane:

CPU: AMD Athlon XP, 2166 MHz 3000+

MB: ASRock K7VT4A+

RAM: 2x512 DDR2 Kingston

Gigabyte GeForce 6200 256MB AGP

HDD: SAMSUNG 40GB oraz drugi 160GB

Zasilacz 400w no name, był razem z obudową.

Software:

Windows XP +sp2

Sterowniki: różne już próbowałem, najnowsze ze strony nv jak i starsze (np: 93.71) i na wszystkich jest to samo. Myślę jednak że problem jest hardware’owy.

System jest czysty i sprawny w 100%

Chciałbym wiedzieć co może być przyczyną i jak pozbyć się ów problemów.

Pozdrawiam

Witam,

Artefakty, czarny ekran, “pracujący” komp pomimo tego… Kartę w pudełko i do sklepu. Możesz jeszcze spróbować przetestować ją np. u kolegi.

Karta zawiesza się przy nowszych tytułach gier, ponieważ wykorzystują one nowsze technologie w niej zawarte. Temperatury pod obciążeniem sprawdzałeś bezpośrednio po graniu ? Mam na myśli głównie temperaturę chip-a graficznego (nie jest na screen-ie za wysoka, lecz czujniki też lubią się mylić). Sprawdź ją manualnie dotykając radiatora - ostrożnie z tym, nie zapomnij rozładować siebie np. o kaloryfer dotykając go w “gołym” miejscu.

Ta karta graficzna to straszny szmelc, kwestia kilkunastu złotych na allegro.

w 90 % wina karty/ 10 % zasilacz.

… Sprawdź ją manualnie dotykając radiatora - ostrożnie z tym, nie zapomnij rozładować siebie np. o kaloryfer dotykając go w “gołym” miejscu…

tego nie polecam , są programy do testowania i sprawdzania temperatury karty graficznej : SpeedFan (dla Xp -ka ) ,

TechPowerUp GPU-Z 0.4.0 ( dla Windows 2000/XP/Vista/7 ) , albo jeżeli mamy osobiście sprawdzić to polecam zakupić miernik elektryczny z czujnikiem temperatury ( np. VK M890G za 44 zł ) , który dostaniesz w każdym sklepie z podzespołami elektrycznymi.

Więc zmierzyłem temperaturę miernikiem i temperatury nie odbiegają od tych które wskazują programy. Różnica jest na poziomie kilku stopni i to też nie zawsze. Rozmawiałem ze znajomym który miał podobny problem kiedyś i powiedział mi że po zmianie zasilacza wszystko wróciło do normy, miał on inną kartę, trochę starszą ale dokładnie nie powiedział jaką. Zauważyłem że zawsze jak obraz się zamrozi to spada napięcie te które jest podpisane +3.3V, czasem nawet o pół wolta. Jutro zabieram do niego kartę aby ją sprawdzić u niego.

Zasilacz bankowo.

@kliszka

Kupowanie miernika temperatury do tej karty graficznej mija się z celem, nadal stawiam na grafę…

@skalarnieboskie,

Zakładamy, że karta jest jest nowa - jak napisałeś? Bo temat się rozrasta, ten spadek napięcia ma prawo być w momencie, kiedy karta graficzna odmawia posłuszeństwa.

Jak już robisz coś takiego (masz możliwość), to poświęć trochę czasu i włóżcie kartę znajomego do twojego komputerka, coś to mam nadzieję rozjaśni.

Więc tak, moja karta na jego sprzęcie działa dobrze natomiast inne karty jakie miałem u mnie okazje przetestować też nie sprawiają problemów, niestety nie były to demony szybkości mianowicie: GeForce 4 MX 128 oraz 5500 FX 256. Wydaje mi się że to zasilacz nie wyrabia z tą kartą i po zmianie procesora na mocniejszy o czym wspominałem na początku, problem mógł się spotęgować. Chociaż nie jestem ekspertem więc możliwe że się mylę :slight_smile:

Jaki masz zasilacz …( producent ,moc)

http://allegro.pl/item987239762_delta_400w_wroclaw.html

Kup ten zasilacz i Twoje problemy staną się przeszłością.

Jest to markowy, bardzo mocny zasilacz.

400W. A co do marki to jedyne co na nim pisze to ATX400-p4 wiec jest to no name o czym już pisałem.

Ps. jak by co to mam jeszcze zasilacz w innym PC (już częściowo rozebranym), jego nazwa to COLORSic(t?) 350W EN60950 (niestety bez wentylatora ale zamontowanie to dla mnie nie problem), czy nada się on pod moje komponenty?

CPU: AMD Athlon XP, 2166 MHz 3000+

MB: ASRock K7VT4A+

RAM: 2x512 DDR2 Kingston

Gigabyte GeForce 6200 256MB AGP prawdopodobnie za niedługo zmiana na 6600GT

HDD: SAMSUNG 40GB oraz drugi 160GB

Nagrywarka DVD-RAM LG z lightscribe

Czarna lista producentów ( modeli ) :

Akyga, Aspire, Codegen, ColorSit, COMPAQ, Computer, Fever, Impet, i-box, Linkword, L&C = Logic, LOGISYS, Megabajt, Mercury, Metropilis, Mustang, Platin Power, Powercomp, Procomp, Q-tec, RAIDMAX, Rubikon, Ropla, SilenX, Tracer, Tronje, Xilence, XION

Tutaj masz więcej wiadomości na temat doboru zasilacza

mini-poradnik kupującego zasilacz

Sprawdziłem zasilacz znajomego (550W) i się okazało że wszystko w porządku. Jak najszybciej go wymienię.

Dzięki za pomoc i fatygę.

Pozdrawiam :slight_smile: