Ciekawy jestem, jak to dokładnie jest z tą grafiką wektorową, słyszałem że ona jest taka że można przybliżać, przybliżać, i tak nie ulegnie pogorszeniu.
Wiem też że można ją robić np. w illustratorze, ale:
Czy ta grafika ma jakieś swoje specjalne formaty ?
Czy tą grafikę lepiej wygląda na websitach niż rastrowa ?
Ogólnie jakieś info o niej, czytałem na Wikipedii, ale nie zbyt dużo się dowiedziałem…
Grafika wektorowa jest opisana matematycznie,więc przy przybliżaniu jest jeszcze raz rysowana,przez to nie traci na jakości,jej wadą jest to,że nie można zrobić realistycznych zdjęć,wektorówka to figury geometryczne.
Rastrowa składa się z pojedyńczych punktów (pixeli),przy powiększaniu każdy piksel nie jest jeszcze raz przeliczany,tylko powiększany,to jest jej wadą,zdjęcie powiększone to powiększone wszystkie piksele zdjęcia.
Tak jak pisali poprzednicy grafika wektorowa jest opisana przy pomocy reguł matematycznych, Corel akurat nie jest najlepszym przykładem (choć z pewnością jest najpopularniejszy). Przykład? Rysujemy sobie koło w Corelu (z controlem), kopjujemy (ctrl + d), to drugie koło obracamy o 45 stopni w dowolną stronę, zamieniamy na krzywe (bo inaczej nie da się wyrównać dwóch obiektów sic!), wyrównujemy je w poziomie i w pionie a następnie przybliżamy sobie krawędzi - efekt - Corel nie potrafi narysować koła :lol:
Grafika wektorowa to przede wszystkim czcionki. Oczywiście zdarzają się jeszcze czcionki rastrowe, ale to rzadkość, obecnie zdecydowana większość jest właśnie wektorowa.
Najpopularniejsze formaty grafiki wektorowej to: cdr (Corel), eps i ai (ilustrator), pdf (tworzony różnymi programami), svg (znany gównie w środowiskach linuksowych). Większość ikonek linuksowych jest właśnie wektorowych.
Jeżeli chodzi o tworzenie stron, Illustrator jest bardzo dobrym programem do tworzenia layoutów, ale Photoshop obsługuje również grafikę wektorową, połączenie obu plus ew Image Ready to optymalne rozwiązanie.
Jeżeli chodzi o flash to tam również większość rzeczy jest tworzona przy pomocy wektorów. Dlaczego?
Grafika wektorowa posiada dwie zalety - możliwość skalowania i niewielkie rozmiary mimo zastosowania zaawansowanych efektów. Niestety wspomniany wyżej Corel źle sobie z nimi radzi (efekty przeźroczystości, soczewki, cienie a nawet gradienty) i to bardzo ogranicza jego zastosowania w DTP. Najlepszym programem do tego typu grafiki jest Illustrator.
Fakt. Na rynku istnieje szereg znacznie lepszych rozwiązań (chociażby wspomniany przez Ciebie Ilustrator), niemniej jednak uważam, iż Corel z uwagi na dostępność literatury, tutków itp jest dobrym rozwiązaniem dla kogoś, kto wkracza w dziedzinę tworzenia grafiki wektorowej. Znaczącą wadą tego rozwiązania jest fakt, iż za legalną wersję, niestety trzeba trochę zapłacić …