Ostatnio podczas grania zaczął wyskakiwać mi zielony ekran. Zdarzyło mi się to już dwukrotnie (zawsze podczas grania). Nie da się z nic zrobić, a z głośników słychać charakterystyczne buczenie. Jedyne co można zrobić to wyłączyć komputer z przycisku na obudowie. Komputer ma niecałe dwa lata. Jedynym elementem który kupiłem używany przy składaniu to była karta graficzna RADEON R9 380 4GB. Gram sporadycznie i nigdy przy “lekkim” użytkowaniu PC, czyli przeglądarka Google Chrome i jakaś muzyka w tle nic podobnego się nie działo.
Jak ustalić przyczynę - czy jest to wina aplikacji czy hardware’u?
Paste wymienić zawsze warto i trzeba. Podejrzewam, że jak dobierzesz się do karty graficznej, pasty będzie tyle co nic. Wg. mnie wygląda to na przegrzewanie się karty graficznej.
Dołączam do tematu, mam ten sam problem. Zielony ekran, buczenie z głośników i zawieszenie komputera występuje u mnie nawet jak przeglądam strony internetowe lub słucham muzyki, w gry nie gram. Dzieje się to kilka lub kilkanaście razy w ciągu dnia. Komputer jest nowy (3 miesiące od kupna). Producent: Lenovo Ideacentre 510A-15ARR, procek: AMD Ryzen 5 2400G ze zintegrowaną grafiką Radeon Vega 11, Windows 10.