Witam,2 miesiące temu kupiłem telefon i zainstalowałem pare apek z internetu i nagle zaczeły mi sie aplikacje wyłączać,Instalowały sie różne programy i nawet nie pokazywał mi sie instalator pakietu,pobrałem wszystkie możliwe antywirusy Avast wykrył wirusa AppManage i jak klikam “Odinstaluj” to mi sie odrazu instalator pakietu wyłącza a aplikacja wciąż jest,W tym dniu siadłem sobie na kompa i niespodziewanie kompurer mi sie wyłączył,po włączeniu wszystko było dobrze,Myśle że ktoś mi pomoże PS:Patrzyłem uprawnienia administratora i aplikacja AppManage nie ma żadnych uprawnień.EDIT:Czasami wirus przestaje
Chyba że jesteś na tyle “mądry”, że skusiłeś się na darmowe skanowanie antywirusem czy coś podobnego to wtedy nie dziwne, że telefon wariuje. Pobieranie takich appek czy udział w ankietach, konkursach w stylu “wygrałeś iphone” to świetny sposób na pobranie skarbnicy wirusów. Sklep Play jest tutaj znacznie bezpieczniejszy.
Instalowanie jakiś pseudo antywirusów już po infekcji nic nie da. Nawet przywrócenie do fabrycznych ustawień może nie wystarczyć.
Jeżeli chodzi o starszego Androida to zależy. Mam jeden starszy telefon (jako zapasowy) gdzie jest Android w wersji 4.2.2 i mu nic nie dolega. Grunt to nie instalować niesprawdzonych aplikacji i korzystać nie z wbudowanej przeglądarki tylko takiej, która ma własny silnik, a nie używa systemowego do wyświetlania stron i chyba najważniejsza sprawa to root + Xposed z modułami łatającymi najgroźniejsze luki.
Nawet odinstalowanie zainstalowanych aplikacji, nic nie pomaga? Skoro przywracanie telefonu, do stanu fabrycznego nic nie wnosi, musisz w takim razie, zainstalować Androida na nowo (czysto). W Twoim przypadku, zainstalowałbym jakiś nieoficjalny rom, typu CM.