Chodzi mi o to, że teraz pisze z Ubuntu LiveCD, a Windowsa ani Ubuntu, nawet nie moge odpalić z dysku, bo coś jest nie tak z bootloaderem. Szukałem czy był taki wątek na forum, ale nic o tym błędzie nie znalazłem.
Proszę o pomoc. Wiem, że prawdobodobnie zadziałałoby tu zreinstalowanie Ubuntu, ale nie jestem pewien, ponieważ przy instalacji Ubuntu nie pytano mnie gdzie ma być instalowany GRUB i prawdopodobnie został zainstalowany na partycji Windowsowej.
ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l
Disk /dev/hda: 40.0 GB, 40007761920 bytes
16 heads, 63 sectors/track, 77520 cylinders
Units = cylinders of 1008 * 512 = 516096 bytes
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 71220 35894848+ 7 HPFS/NTFS
Partition 1 does not end on cylinder boundary.
/dev/hda2 71225 76485 2650725 83 Linux
Partition 2 does not end on cylinder boundary.
/dev/hda3 76485 77520 522112+ 82 Linux swap / Solaris
Partition 3 does not end on cylinder boundary.
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mkdir /mnt/root
mkdir: nie można utworzyć katalogu `/mnt/root': Plik istnieje
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount -t ext3 /dev/hda2 /mnt/root
mount: /dev/hda2 already mounted or /mnt/root busy
mount: according to mtab, /dev/hda1 is already mounted on /mnt/root
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount -t proc none /mnt/root/proc
mount: none already mounted or /mnt/root/proc busy
mount: according to mtab, none is already mounted on /mnt/root/proc
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount -o bind /dev /mnt/root/dev
ubuntu@ubuntu:~$ sudo chroot /mnt/root /bin/bash
root@ubuntu:/# grub
Probing devices to guess BIOS drives. This may take a long time.
GNU GRUB version 0.97 (640K lower / 3072K upper memory)
[ Minimal BASH-like line editing is supported. For
the first word, TAB lists possible command
completions. Anywhere else TAB lists the possible
completions of a device/filename. ]
grub> find /boot/grub/stage1
(hd0,1)
grub> root (hd0,1)
Filesystem type is ext2fs, partition type 0x83
grub> root (hd0,2)
Filesystem type unknown, partition type 0x82
grub> setup (hd0)
Error 17: Cannot mount selected partition
grub>
No i co dalej? Chyba rozmowa nie przebiegła pomyślnie :?
This error is returned by the filesystem code to denote an internal error caused by the sanity checks of the filesystem structure on disk not matching what it expects. This is usually caused by a corrupt filesystem or bugs in the code handling it in GRUB."
Czy ktoś wie o co tu chodzi?
Złączono Posta: 13.10.2007 (Sob) 14:28
Translate.pl tłumaczy to, tak:
“Błąd 16: Niekonsekwentny *filesystem* układają Ten błąd jest zwracany przez *filesystem* szyfrować (szyfr) oznaczać wewnętrzny błąd spowodował (spowodowany) przez sprawdzenia normalnego stanu psychicznego *filesystem* ustrój (budowa; układać) na *disk* nie odpowiadający (odpowiedniość) co to spodziewa się. zwykle jest spowodowany przez skorumpowany *filesystem* albo robaki w szyfrze opracowujący to w *GRUB*.”
Nie dokońca rozumiem
Złączono Posta: 13.10.2007 (Sob) 14:37
Wpadłem na pomysł. Możeby zainstalować GRUB na dysku w Windowsem? Albo usunąć partycje linuxa? To może pomóc? Na Windowsie miałem sporo dokumentów, nie chcę ich stracić. Czy jeśli usunę partycje linuxa skażę na śmierć również GRUB? Proszę o pomoc! Koniecznie!
Możesz je sobie spokojnie skopiować z poziomu liveCD
Jak nie chcesz się nic uczyć ani się nad niczym zastanawiać to zianstaluj w miejsce ubuntu jakąś naprawdę łatwą w instalacji dystrybucję żeby zainstalowała gruba.
No właśnie w tym problem, że nie skopiuje ich z LiveCD,
bo gdy próbuje wejść w ten dysk wyświetla się komunikat, że zamontowanie dysku nie jest możliwe. Czy jeśli usunę partcje linuxa, nic się nie stanie Windowsowi? Ponoć GRUB może wtedy nadal buszować :? Jest jakiś sposób, aby bez płyty ani dyskietki z systemem Windows bezpiecznie włączyć Windows bez utraty danych? Albo zastąpić GRUB jakimś innym bootloaderem? Lub najlepiej usunąć GRUB?