Witam. Mam komputer z UEFI. Poprzednio był na nim zainstalowany Ubuntu a obok niego Arch, i Arch był bootowany z GRUBa zainstalowanego przez Ubuntu. Postanowiłem się ostatnio pozbyć Ubuntu, bo z niego nie korzystam. Usunąłem więc partycję z Ubuntu i sformatowałem partycję EFI. Na Archu zainstalowałem pakiety grub, efibootmgr i os-prober, ogólnie postępowałem tak jak na wiki Archa. Zamontowałem partycję EFI (ok. 200MB z flagami boot i esp, sformatowana na Fat32) na /boot i wykonałem
Po ponownym uruchomieniu wita mnie GRUB Rescue, a dokładniej na początku nie pisze “GRUB Rescue”, tylko po prostu “GRUB”. Z tego co czytałem oznacza to, że poprawnie zainstalowałem GRUBa, lecz GRUB nie znajduje pliku grub.cfg. I właśnie nie wiem, co robię nie tak. Plik się niby generuje po grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg, jednakże po wpisaniu nie widać żadnych linii typu “Found Linux […]”. Po prostu wpisałem to i pokazało mi się jedynie
Muszę to robić z Live CD? Już jestem w Archu (wklepałem kilka komend do GRUB Rescue). Oczywiście nie naprawiło to GRUBa, ale mam teraz chociaż dostęp do systemu.
Nie. Uruchom system tak jak miałeś uruchomiony jak dawałeś wyniki komend. Zainstaluj kernel tak jak pisałem wyżej i wygeneruj konfigurację Gruba: grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Nie, bo ty już TERAZ uruchamiasz system z zamontowaną “na stałe” partycją ESP w punkcie /boot: Device Mount_Point Type Options /dev/sda1 /boot vfat [...]
Stary kernel BYŁBY widoczny w /boot do momentu, w kŧórym nie zostanie zamontowana w tym punkcie partycja ESP