ubuntu 9.10 ma tego nowego gruba- i mam trochę znędnych wpisów (np. grub odnajduje mi jakiegos windows xp którego absolutnie nie mam, no i nadto miałem aktualizacje kernela i przybyło trochę zbędnych wpisów, także memtest jest nie potrzebny. Chciałem te wpisy usunąć, dlatego uruchamiam konsole i piszę: sudo nautilus następnie przechodze do boot/grub/grub.cfg i edytuje sobie gruba a przy próbie zapisanie wywala mi błąd: dysk tylko do odczytu. Kiedyś miałem podobny problem i próbując na live cd jest to samo- jakim sposobem mogę edytować wpisy gruba?
W tym temacie oczekuję konkretnej odpowiedzi-jeżeli ktoś chce sobie “pogadać” to nie w tym temacie (tak zrobiliście nie dawno)-prosze na kanały prywatne :?
hmm wystarczyło nadać prawa roocie na zapis i odczyt dodałem do roota takie prawa i zrobiłem sobie edycje, wywaliłem wszystkie zbędności, że został tylko Linux Ubuntu i Windows 7 tak jak chciałem ok dzięki all za pomoc
a na razie usunąłęm sobie wpisy i mi starczy-jest czysto i w grubie mam to co potrzebuje. przy okzaji da się jeszcze zmienić wygląd gruba? tylko nie programem Menedżer uruchamiania (czy jakoś tak) bo ja go am i jak włączam usuwa mi moje wpisy w grubie i przywraca te domyślne…