GRUB2-Jak uruchomić obraz płyty CD

Witajcie,

Czy wie ktoś z Was może, jak skonfigurować pozycję w menu GRUB2 tak, aby po jej wybraniu uruchomić obraz .iso płytki instalacyjnej WinXP.??

Obraz Ubuntu Live 10,04 działa mi wyśmienicie, Nie wiem tylko jak uruchomić obraz instalatora XP?

Wie ktoś może, jak to rozwiązać? Może macie jakie sugestie, propozycje, pomysły… cokolwiek, co pomoże ukierunkować mnie na rozwiązanie?

Z góry dzięki za pomoc…

Masz Windowsa XP jako obraz .iso na dysku twardym czy jak? Ściągnąłeś tego Windowsa z Internetu?

Nie nie… Zrobiłem to na PenDrive’ie… tzn. Na penie zainstalowałem GRUB2, umieściłem na nim Obrazy .iso, no i po włożeniu Pena do kompa i uruchomieniu, ładuje się GRUB2, wybieram np Ubuntu Live i ten się ładuje… i to działa… A chcę dodatkowo dodać obraz płyty instalacyjnej WinXp, czyli po wybraniu w Grubie np"Window XP" uruchomi się instalator WinXP. No i nie wiem jak zrobić konfigurację dla tej pozycji… Reszta działa…

Windowsa w ten sposób nie uruchomisz, ponieważ w ten sposób można uruchomić po pierwsze tylko obrazy ISO, które takie coś wspierają a nawet nie każda dystrybucja Linuksa oferuje takie wsparcie, po drugie Windows musiałby korzystać z jądra Linux co raczej jest mało realne, aby zamontować obraz w trybie loopback.

Pozdrawiam!

No tak… GRUB2 nie znam za dobrze, także dzięki za oświecenie… i w ogóle za odpowiedź… :slight_smile:

Po za tym… miałem w nocy pewien sen ;D… Z Windą to by nie zadziałało, bo uruchomienie instalacji Windowsa (nawet jeśli by się dało w taki sposób), nie wiele by dało, bo w trakcie instalacji robi reset… no i właśnie co po resecie… wtedy już by Obrazu nie widział, i pewnie powrót do CD, albo instalacja od nowa… No cóż… Jak ktoś wpadnie jeszcze na podobny pomysł, może znajdzie ten temat…

Pozdrawiam, Cysiek7