Grub2 w debianie nie wykrywa partycji win 8

Witam,

mam problem z wykrywaniem windows 8, który wygląda następująco: mam partycję sda1 na której jest win 8  oraz sda2 na której jest win xp. Os-prober pokazuje jednak co innego: 

czyli partycja sda1 z win 8 jest zupełnia pomijana przez os-prober oraz grub2. 

Natomiast  fdisk -l pokazuje następującą treść: 

Pokaż jeszcze wynik polecenia. 

lsblk

Podaj też wynik bootinfosrcipt:

http://sourceforge.net/projects/bootinfoscript/

Kiedyś startowałem na starym laptopie z BIOS Windows 8 z MBR i na nowym z MBR i chyba też z jednej partycji. Jednak Windows 8 domyślnie tworzy dodatkowe partycje i być może to powoduje problem z uruchomieniem systemu. Konfiguracja na pierwszy rzut oka wydaje się być okej.

Rozumiem, że masz tradycyjny BIOS czy UEFI z włączonym BIOS legacy? Płytę Windows 8 możesz pobrać przy pomocy oficjalnej aplikacji Windows Media Creation Tool.

Jeśli masz UEFI, proponuję instalować wszystkie systemy w UEFI (musisz mieć tylko wyłączony secure boot). Jest to wygodniejsze i nie trzeba babrać się z Grubem (choć i on potrafi współpracować z UEFI), gdyż każdy system ma własny bootloader, który jest uruchamiany przez UEFI i nic ze sobą nie koliduje.

W zasadzie problem tkwi w bootloaderach windowsa, które z niewiadomych przyczyn nie działają po zmnianach w tabicach partycji. Gdy użyłem płyty win 8 w celu naprawy bootloadera, grub potem wykrył mi ten system, ale nie wykrywał xp, ale i z tym się uporałem. Dzięki za rady