Grupowa instalacja oprogramowanie po reinstalacji Windows

Witajcie,
często korzystam ze strony nilite do grupowej instalacji oprogramowania po reinstalacji Windows.Powiem szczerze, że już dawno myślałem o tym w jaki sposób przyśpieszyć ten proces. I znalazłem. Wszystko dzieje się w tle a ja wracam na gotowe. Jednak dużym minusem jest ograniczona baza programów do instalacji. Potrzebowałbym zdefiniować także inne programy które zainstaluje domyślnie w systemie bez konieczności ręcznej instalacji. Nie musi to być narzędzie online. Będę wdzięczny za podsunięcie różnych pomysłów, które przyśpieszą ten proces. Może być także płatne oprogramowanie.

Cześć,

pomocnym narzędziem może być Ketarin (https://ketarin.org/index.php). Działa podobnie do ninite, ale wydaje się spełniać Twoje wymaganie odnośnie możliwości instalowania innych aplikacji, aniżeli dostępnych na predefiniowanej liście.

Pozdrawiam,
Norbitor

możesz spróbować używać programów portable, wystarczy je tylko skojarzyć z danym typem plików, jedynymi programami jakie instaluje jest przeglądarka i antywirus

innosetup/nsis/bat/powershell

ściągasz instalki w formacie msi i wywołujesz z poziomu skryptu bat lub powershell, ewentualnie tworzysz paczkę instalatora w innosetup/nsis i w skrypcie instalacji definiujesz jakie programy z jakimi parametrami wywołać.

• msiexec pozwala na cichą instalację (dokładny opis po wywołaniu polecenia msiexec z okna wiersza poleceń)

• innosetup - z przełącznikiem /VERYSILENT (o ile dobrze pamiętam, wszystko jest dokładnie opisane w dokumentacji)

• nsis - z przełącznikiem /SD

• installshield, obecnie już rzadko używany, tutaj musisz szukać w dokumentacji producenta.

Wszystkim ślicznie dziękuje za odpowiedzi, bardzo pomocne są dla mnie porady Norbitora i sadaj72, wydaje mi się że chyba znalazłem złoty środek, msb156 również dziękuje… za jakiś czas odezwę się i powiem jak się różne rozwiązania spisują. Pozdrawiam !

Pewnie można by spróbować z chocolatey. Chociaż wiadomo, nie wszystko tam jest.