Grupowanie styli css


(Team Zaibatsu) #1

Witam

Mam taki problem, posiadam 3 pliki .css i gdy wczytuje wszystkie to strona "głupieje" doczytałem że muszę pogrupować style ale nie wiem jak to zrobić!

Proszę o pomoc


(Sewerin94) #2

Głupieje jeżeli masz w tych 3 stylach takie samy nazwy elementów.

np. nie możesz mieć czegoś takiego, w jednym pliku :

#ramka {

margin-top:100px;

border:2px solid #000000;

}

a w drugim:

#ramka {

margin-top:20px;

border:30px solid #ffffff;

}

(Team Zaibatsu) #3

Dzięki wystarczyło pozmieniać poszczególne elementy


(djgrzenio) #4

ale nie praktyczne jest tworzenie tylu likow css. po co sztucznie robic tyle requestow do serwera?


(Sewerin94) #5

@djgrzenio

To zależy, np. jeżeli jeden plik css odnosi się do wszystkich podstron, a te następne 2 występują tylko w wybranych. Bardziej opłacalnie jest zrobić coś takiego, szybsze ładowanie strony. Chociaż sam zazwyczaj upycham wszystko w jeden arkusz.


(djgrzenio) #6

i tak te css beda kiedys zaladowane.wiec odrazu lepiej pakowac wszystko do jednego pliku tak samo z js. Oczywiscie dobrym rozwiazaniem jakie powinno sie uzywac jest sprite