Potrzebuję programu za pomocą, którego lub dzięki któremu odpalę grę z 2002 roku (32 bitową) na Windows 7. Próbowałem systemu zgodności, Virtual PC 2007(nie działa pod mojego wina), XP Mode(nie mam wersji professional ani ultimate).
Instalator jest w wersji 16-bitowej, 7 x64 nie ma obsługi takich programów natywnie - do wglądu DOSBox - po prostu przeciągnij instalator na ikonę programu (oczywiście po instalacji).
zainstaluj VirtualBox i wtedy może ci wyskoczyć że nie przeszło testów zgodności klikasz na zainstaluj dla oracle virtualbox.klikasz na nową następnie dalej,wpisujesz dowolną nazwę maszyny. dalej jesteś w kreatorze przydziału pamięci przydzielasz tyle ile dysponujesz fizyczną pamięcią wyskakuje ci informacja o dedykowanym dysku maszyny w tym przypadku 10 gb (możesz wybrać ile ci jest potrzebne tylko pamiętaj że zabiera ci miejsce na fizycznym).Dalej w jakim pliku ma być zapisanym dysk wybierz 1 opcję potem wybierz też 1 opcję i do przydziału dysku i zapisuje się w C:Users/Nazwa użyktownika/VirtualBox VMs i klikasz na przycisk create.W głównym Menu klikasz uruchom i uruchamia się wybór nośnika instalacyjnego Może to być obraz systemu lub z płyty wtedy wybierasz napęd gospodarza E; lub wskazujesz gdzie masz plik obrazu w Xp ,instalację pomijam po zainstalowaniu systemu trzeba zainstalować zainstaluj dodatki w menu urządzenia wtedy uruchamia kreator i potwierdzasz dalej next i restartujesz maszynę.w wirtualnej maszynie kliknij lpm na karty sieciowe i wybierasz Mostkowana Karta Sieciowa(bridged) wybierasz swoją kartę sieciową.to tyle pozdrawiam.
Dobra udało mi się uruchomić instalację XP. Tylko mam jeszcze jedno pytanie. Bo instalacja chce sformatować partycję (tzn te 10 GB, które wybrałem w programie). Rozumiem, że nie sformatuje mi się cała partycja C tylko ta część (czyt. 10 GB) przeznaczone na tym dysku. Może pytanie laickie, ale wole zapytać niż potem płakać, że partycja C wyparowała. Dzięki za odpowiedź.
Nie sformatuje się tylko partycja w wirtualnej maszynie nie na fizycznym sprzęcie,ja zrobiłem wiele wirtualnych maszyn nie miałem takich problemów.Rób tak jak napisałem na forum.Jak w jakiś niejasności pisz. pozdrawiam
Zainstalowałem XP, dodatki i niestety gra zainstalowana na maszynie nie działą // A możecie polecić jakiegoś fajnego menedżera piłkarskiego (tylko nie football manager) …
– Dodane 15.06.2012 (Pt) 23:25 –
Odświeżam, może ktoś będzie miał jeszcze jakiś ciekawy pomysł
Czasami jak są stare instalatory to wystarczy zainstalować grę na 32bitowym systemie i skopiować ją na swój komputer. Podobny problem miałem z Blade Runner a działa pod 7 x64.
a mam jeszcze ciekawostkę. znalazłem u siebie poprzednia wersję tej gry z 2001 roku i instaluje się i chodzi bez problemu. może ktoś wie o co chodzi, bo ja osobiście tego zrozumieć nie mogę.
– Dodane 28.06.2012 (Cz) 22:11 –
Próbowałem również w ten sposób, jednak nie dało rady. Nie znajduje zainstalowanej gry