Gry Freezują -czego wina?

Witam
Mam dziwny problem wszystkie gry w jakie gram zacinają się (freezują) bywa różnie, na sekundę pół i wiele więcej, ale to jest nie istotne.
Mam aktualnie
Intel core i3 8100
Gtx 1050 ti gaming x 4gb
ale to i tak nie jest istotne co od mojego problemu wcześniej miałem i5 2400 i gtx 1050 gigabyte.
Komputer wczoraj był składany i był także format moim zdaniem wina jest w monitorze BenQ G2255 bo jak i na starych i na nowych podzespołach freezy występują. Monitor ma już swoje lata, czy może to być faktycznie wina w nim?

Mam pewne uzasadnione wątpliwości, lepiej napisz jaki masz dysk, na HDD się cos takiego zdaża jak ładuje pliki.

1 polubienie

Raczej nie tu problem.
Możliwe przyczyny:

• temperatury wszystkiego, dowolny program do sprawdzenia
  • zasilacz - nie podałeś z jego obudowy co to za typ? trzeba sprawdzić na innym
  • dysk - najnowszy program HD Tune Pro, opcja health i wklej tu cały screen smart
  • uszkodzona karta grafiki, trzeba sprawdzić na innej lub tą na innym kompie
  • uszkodzona płyta główna
  • inne

duży wybór

1 polubienie

Podam jeszcze raz wszystko od nowa z programu speccy oraz HD tune pro.
Części wszystkie są nowe z wyjątkiem monitora i dysków.

Reszta chyba nie istotna Zasilacz także nowy. https://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-tr2-450w-japan-cap-w0432ne-712960/

Obudowa (też pewnie nie istotna) https://www.morele.net/obudowa-zalman-z3-z3czarny-605202/

Raczej nie- świeżo nabyta karta.

Też dopiero co kupiona.

Co myślisz o sprawdzeniu bad sectorów? Format był tylko Dysku C @JNJN

Temperatury i dyski wyglądają OK.

Nowe, nie znaczy sprawne…

Zasilacz to? i wszystkie wtyczki zasilania poprawnie podpięte.

I dokładny typ wszystkich podzespołów - może coś nie pasuje

Możesz ewentualnie zestaw podłączyć pod inny monitor, jak masz połączenie HDMI, zmień na DVI lub odwrotnie.

System masz na dysku SSD?

1 polubienie

Podałem zasilacz, może nie zauważyłeś bo był pomiędzy screenami https://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-tr2-450w-japan-cap-w0432ne-712960/.

Skoro na starych podzespołach problem był także to nie jest to ich wina, ale mogę się mylić.
Podzespoły :

Niestety nie mogę podłączyć w inny sposób mam coś co posiada wejście do komputera usb i jakieś tam wejście do monitora.
Tak system na Dysku SSD.

No to może być podejrzany dysk? i wypnij dysk SSD i postaw system na HDD i test.

Może zasilanie 230V - zmień gniazdo, pomiń listwę jak masz.

Może? monitor lub połączenie karty z monitorem.

Metoda prób i błędów.

1 polubienie

Jak to zrobić?

Tak używam listwy czyli co po prostu podłączyć monitor i zasilanie do zwykłego gniazdka?

Spróbować na innym monitorze?

Normalnie, wypnij taśmę sygnałową dysku SSD od gniazda płyty i masz - HDD podepnij do gniazda płyty 0 lub 1 i zainstaluj system i test.

1 polubienie

Ale jak wtedy zainstalować system na HDD?

Ja jestem z tym zielony, może jakiś poradnik jak to zrobić by się znalazł?

Hmm podłączyłem inny monitor i nie było freeze; podłączyłem z powrotem ten “nowszy” i freezy też na nim nie występują hmm.