Gry się nie włączają

Witam, mam Windows 7 Ultimate x86. Mam problemy z uruchomieniem większości gier.Otóż gdy chcę jakąś uruchomić to nic się nie dzieje, albo jest sam ekran powitalny, a gra się nie włącza. W Menadżerze zadań w procesach i w aplikacjach pokazuje, że są one włączone. Gry mi na XP działały, a świeżo po instalacji 7 przez jakiś czas też działały, a teraz nie. Sterownik do karty graficznej mam najnowszy. Wszystkie gry które nie działają uruchamiałem ze zgodnością z XP i Vista, ale to nic nie dało. Z góry dzięki za pomoc.

Mój sprzęt:

Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 3GHz

RAM: 2x2Gb

Karta grafiki: NVIDIA GeForce 9800GT 1Gb

Gry które mam zainstalowane:

Assassin’s Creed II - działa

NFS Most Wanted - działa

NFS Carbon - działa

Just Cause 2 - działa

DiRT 2 - nie działa, a działał

Shaun White Snowboarding - raz działa, raz nie (jak nie działa to przy tym jak znaczek ubisoft’u się pojawia to się zacina)

GTA IV - nie działa, a działał

Tom Clancy’s H.A.W.X - włącza się, ale się zawiesza gdy chcę rozpocząć nową grę

1. Odinstaluj sterowniki (najlepiej poprzez Driver Cleaner, lub podobny program), i zainstaluj raz jeszcze te http://www.nvidia.pl/object/win7_winvista_32bit_197.45_whql_pl.html. Po całej akcji zaktualizuj jeszcze DirectXa.

2. Zaśmiecony komp również może być przyczyną problemu z grami. Przeczyść kompa dobrym antywirusem, zdefragmentuj dysk oraz przeczyść rejestr (chociaż CCleaner). W odpowiednim dziale możesz zamieścić również loga.

3. Rozumiem, że gry oryginalne? Z takowymi nie powinno być najmniejszego problemu.

Z GTA IV nie miałem żadnych problemów na Windows 7 Ultimate x64 (do tej pory sprawdzałem tylko na wersji RC, na RTM jeszcze nie instalowałem). Poszukaj jeszcze najnowszych patchy do gier które nie działają - na wersji RC miałem problem z Fallout’em 3 który uznał, że nie ma oryginalnego nośnika w napędzie (oczywiście był) i dopiero crack mi pomógł (wtedy nie było jeszcze patch’a do polskiej wersji językowej Fallout’a). Oczywiście zastosowanie się do rad freeq52 nie zaszkodzi.

DiRT 2, Tom Clancy’s H.A.W.X zaczeły działać, a GTA IV za pierwszym razem działało, ale tak bardzo się zacinało, że musiałem resetować. Za drugim razem GTA IV się nie włączyło. A Shaun White Snowboarding dalej zacina się przy znaczku Ubisoft’u.

Dodane 15.04.2010 (Cz) 16:27

Od razu po starcie systemu Shaun White Snowboarding się zacina, a GTA IV nie włącza się. Gdy już trochę posiedzę to się wszystkie gry włączają się. GTA IV zawsze się tnie, nawet gdy obniżę jakość grafiki.