Gry się zamrażają na chwilkę

Witam, mam problem z niektórymi grami, otóż czasami “zamarzają” na około sekundę, czasami jest to dosyć uciążliwe bo potrafią się zatrzymać w najmniej odpowiednich momentach, poza tym chodzą bez problemu. Przykładowo CS:GO, w którym mam około 200 klatek, czasami zamarza i nic się nie dzieje, dzwięk i wszyskto ustaję na około sekundę a później wraca do normy.
Windows 10
I5 6300HQ
GTX 960M
12GB RAM DDR4
Dysk HDD

Wrzuć tu dwa screeny z najnowszego programu Aida64:

1. zakładka komputer i czujnik
  2. zakładka magazyn i smart - ma być cały

Plus program Core Temp, uruchomisz go, pograsz z 30 minut i wrzucisz screen z temperatur.

Bez urazy, ale twoja sugestia może zbytnio nie pomóc, gdyż : z doświadczenia wiadomo, że Windows 10 to kapryśny twór , zamrażanie jest tu dość częste, problemy są u większości, ale nie u wszystkich. Ja bym sprawdził jedną rzecz. Powyłączał najpierw zbędne rzeczy z autostartu i procesy, które się uruchamiają (te zbędne). I w przypadku CS GO spróbował wyłączyć trzy ostatnie opcje (w tym rozmycie i czekaj za synchronizacją pionową). Po prostu MS nadal nie umie zafixować odwiecznego problemu W10.

Nie zaczynasz NIGDY leczenia od podania leków, tylko od badań - co nie znaczy, że nie masz racji.

1 polubienie

W sumie racja. :slight_smile:

Stawiałbym na wysokie temperatury karty graficznej. Warto to sprawdzić.

Z mojego wieloletniego doświadczenia stawiałbym na konfigurację sterowników od NV, na lapku mojego brata, moim i moich znajomych też występował ten problem i wystarczyło wywalić to zielone ustrojstwo od sterowników nvidii.

Spotkałem się z przypadkami, że w tle działa aplikacja xbox games czy jak się to nazywało - należy to wywalić/dezaktywować/rekonfigurować.

Może to też być przegrzewanie się lapka, zrób to o co JNJN prosił.

Proszę.

Jesteś świetnym przykładem potwierdzenia teorii, dlaczego do gier nie kupuje się laptopa. Procesor jak widać przegrzewa się, praktycznie bez jakiegokolwiek obciążenia ma temperatury 70stopni. Układ chłodzenia nadaje się co najmniej do wyczyszczenia z kurzu i wymiany pasty termoprzewodzącej. O ile chipset lub inne komponenty nie są przegrzane.

Screeny z AIDA wysłałem bez żadnej gry w tle, Core Temp wysłałem po godzinie grania w CSa, chciałbym jeszcze dodać, że w GTA V nie mam problemu z zamarzaniem a temperatura zazwyczaj sięga aż 80’C

Za wysoko i to bardzo, wszystko do czasu i może już któryś element siada.

Konserwacja + podstawka chłodząca, jak laptop zaciąga zimne powietrze od spodu.

Na screenie widać temperatury bliskie maksymalnym dla tego modelu, a z tego co piszesz w cs masz problemy ze ścinkami. W dodatku to temperatura maksymalna, zalecana to max 80 procent tej wartości, czyli dokładnie 80stopni.

Czyli co można z tym zrobić? Rozumiem, że podkładka chłodząca, coś poza tym?

Trzeba rozebrać laptopa, wymienić pastę i thermopady jak jest taka potrzeba i konserwacja + ewentualnie podstawka.

Takie pytanie. Co jaki czas trzeba wymieniać pasty (pod procesorem, pod chipsetem i gdzie się da zależnie od sprzętu) ?

Nie co jakiś czas, a co 3/4 lata zazwyczaj wymienia się pastę.
Pod procesorem wymieniasz pastę termoprzewodzącą i pod kartą graficzną. A czy gdzieś jeszcze? Nie słyszałem.

1 polubienie

Wymieniasz wtedy jak jest taka potrzeba (przegrzewa się) - jak jest pasta na podzespole stosujesz pastę, jak jest thermopad, stosujesz thermopad.

1 polubienie

I jaką temperaturę powinien mieć po wymianie i wyczyszczeniu tego wszystkiego?

Od 35 do 40 stopni, to minimum, jeśli komputer nie jest pod obciążeniem.

Kolega wymieniał mi też pod chipsetem. :slight_smile: