Grzejący się AMD FX 6100

Najgorętsza panienka w całej klasie trafiła pod Twój dach, niestety powinieneś wybrać bardziej oziębłą. :wink: Ta pasta na Twoim komputerze z jakimś Intelem słabszym lub chłodnym AMD dałaby radę, ale z gorącym FX masz co masz. Wybierz coś z dołu tabelki lub poczekaj na @anon17641694 on ma doświadczenie z gorącymi prockami. :wink:

https://www.morele.net/inventory/info/e2f33eb9/?utm_source=youtube.com&utm_medium=link&utm_campaign=tim&utm_content=KE

Dokładnie czyscilem miedziany rdzen oraz cały wentylator więc to raczej odpada

Faktycznie nie doczytałem że jest to jedna z gorszych past a jesteś w stanie polecić coś innego nie za miliony? Wystarczy tubka 1.5g bo więcej nie potrzebuje

Nie mów bratku, że pomiędzy żeberkami nie było kurzu i sierści z kota/chomika…

Oczywiście że był kurz wspominałem wcześniej że czyscilem cały wentylator,

SIlentium Pactum podobno jest OK, ale tam chyba są jeszcze odmiany, poczekaj na goma lub zobacz na forum, kiedyś reklamował. :wink:

A możliwe jest to że efekt jest taki jaki jest czyli znikomy został wywołany przez to że nie wyczyscilem dokładnie procesora po wyczyszczeniu starej pasty? W sensie skorzystałem z wacika nasaczonego woda zamiast np benzyny ekstrakcyjnej

Wodą do elektroniki? Nosz Panie! Będziesz naparwiał wujkowi jak rdza zje.
Nie sądzę by czyszczenie miało wiele do rzeczy, może z 1-2 c, praktycznie nigdy nie mam benzyny i chusteczką higieniczną ścieram.

Tak wiem nie był to najlepszy pomysł ale nic nie miałem pod ręką poszukam jutro tą pastę silentium pc w elektronicznym jak nie znajdę to najwyżej przez morele kupię i na tygodniu zrobię oraz od razu podzielę się efektami. Pozdrawiam :slight_smile:

Okej, ewentualnie wybierz coś z tańszych, a “oziębłych” w rankingu. :wink:
PS. Jakby co zrób tez test z otwarta obudową, może wujek wpycha pod biureczko, dociska do ściany i sam kumuluje ciepełko.

Od razu po zamontowaniu wentylatora z otwartą obudową i komputerem na ziemi odpaliłem bios widząc 30 stopni myślałem że jest wszystko git do momentu gdy system się odpalił i temperatury od razu wlecialy w granice 55-60 stopni heh

SilentiumPC PT-1 lub PT-2 (w zależności od dostępności). Obie są bardzo dobre, PT-1 jest bardziej płynna i łatwiej się nakłada, za to PT-2 ma lepsze parametry. U mnie obie sprawują się wyśmienicie, bez problemu radzą sobie z Threadripperami - ich TDP to 180W :slight_smile:

Wystarczy kropka na środku (ziarnko grochu). Nie trzeba rozsmarowywać po procku. Wyczyszczenie ze starej pasty jest bardzo ważne, dodatkowo po czyszczeniu należy procesor i radiator wentylatora odtłuścić (najlepiej alkoholem izopropylowym, w ostateczności spirytusem). Po przyłożeniu chłodzenia do procka nie należy nim (chłodzeniem) poruszać - ewentualne poprawki oznaczają ponowne czyszczenie i nakładanie nowej pasty.

Może wentylator zaciera sie. Czy zaczyna “rzęzić” jak dłużej popracuje?

Kup pastę Arctic Cooling MX2 i budżetowy wentylator i będzie cisza i spokój:
https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-lc-power-lc-cc-95-414526/ .
Strona producenta:
https://www.lc-power.com/en/product/cpu-cooler/lc-cc-95/ .

Fabryczny wentylator AMD jest mało wydajny, dość szybko zaczyna wyć. Ściąganie go z radiatora to czysta “poezja” :stuck_out_tongue:

faktycznie wentylator wydaje dziwne dzwieki cos w stylu rzęzenia kilka minut po kreceniu sie na pelnych obrotach

nie lepiej wybrać tak jak wyżej bylo pisane, silentiumpc pt-1 bądź pt-2?

Obojętne - na pewno unikaj najtańszych, zazwyczaj białych past silikonowych.

Sprawdzałeś w systemie, czy jakiś proces nadmiernie nie obciąża cpu.

szczerze, nie interesuje mnie temperatura w spoczynku a bardziej w pelnym stresie gdyz procesor czesto dziala na pelnych obrotach

kupilem cooler oraz tą paste, po zamontowaniu wszystko smiga 40 stopni w spoczynku oraz plusem jest cichy wentylator