Grzejący sie procesor


(Adrianvip) #1

Witam

Mam taki problem gdy chce sobie zagrać lub wejsc na internet to od razu mój miernik temperatury procesora pokazuje az 96% !!


(McDracullo) #2

Temperaturę mierzy się w stopniach - nie w procentach.

Tu chyba chodzi o zużycie zasobów (czasu procesora) - 100% wydajności tak? :slight_smile: Jakie gry kiedy się przycina i jakie podzespoły masz. Wymiana wiatraka nic nie da.


(Adrianvip) #3

No pomiliło mi sie nie w procentach tnie mi sie wtedy jak wejde sobie w "WORLD OF TANKS" i jak patrzałem to nawet na grach na nk!! :o Procesor: GIGABYTE GA-P31-S3G RESZTY NIE WIEM BO NIE CHCE MI SIE SZUKAĆ:slight_smile: z tego co czytałem na necie wymiana wiatraczka coś daje:)


(Dejlo) #4

Podałeś model płyty glównej.

Podsumowując - nie wiesz czy procesor się grzeje, czy jest po prostu obciążony. Nie wiesz jaki masz sprzęt, i nie chce ci się tego sprawdzić, liczysz ze ktoś zgadnie co masz,i co się dzieje. Moje pytanie w takiej sytuacji brzmi, czy masz jeszcze karton w którym dostałeś komputer w sklepie?


(Gipki) #5

A smarowałeś procesor pastą przed założeniem radiatora? W.o.T potrzebuje ramu... Ile masz? Zainstaluj HWMonitor jest bezpłatny i podaj temperatury..


(Piter9713) #6

Gigabyte GA-P31-S3G to PŁYTA GŁÓWNA, nie procesor.

Podaj nazwę procesora (WinXP: start>panel sterowania>system Win7: start>panel sterowania>system i zabezpieczenia>wyświetl informacje o systemie)

Zobacz, czy masz chłodzenie dobrze dociśnięte do procka, jak czyściłeś, to zmieniałeś pastę?


(Adrianvip) #7

Procesor nie jest obciążony na 100% osprzet mam taki:

1.procesor intel core 2 duo E8400 3.0GHz

2.płyta głowna gigabyte GA-P31-DS3L

3.Dysk twardy seagate barracuda 750GB SATA

4.Pamiec DRII2048MB 800MHz Kigston

5.Karta graficzna GeForce 9500GT 512MB

Jeszcze cos potrzeba??

-- Dodane 01.04.2012 (N) 16:53 --

Powiem tak grałem w W.O.T. z jakiś rok i nic sie nie stało teraz nagle zaczęła sie grzać:frowning:


(Rufus2009) #8

Zobacz czy nie masz wirusów/zrób format.

Nakładałeś w końcu tą nową pastę termoprzewodzącą przed założeniem radiatora czy nie?


(Adrianvip) #9

No właśnie nie smarowałem:(


(Rufus2009) #10

No to musisz ją nałożyć, proste.

Nałóż i zobacz czy jest jakaś różnica, jak nie ma to spróbuj zrobić format, kiedy ostatnio przeinstalowywałeś system?


(rgabrysiak) #11

Powiedz co ma ponowna instalacja systemu do przegrzewania się procesora? W dodatku bez nałożonej pasty.


(Rufus2009) #12

Sam już nie wiem o co autorowi do końca chodzi, o temperatury czy obciążenie procesora..


(Adrianvip) #13

Chodzi mi o temperatura procesora potrzebuje dokładnego programy który mi to sprawdzi na 100%


(rgabrysiak) #14

HWMonitor:


(Rufus2009) #15

Nie ma programu który pokaże Ci w 100% prawidłową temperaturę, jeżeli chcesz ją poznać to sprawdź miernikiem.

Dosyć przybliżone temperatury pokazuje program Everest lub HWMonitor.


(Gipki) #16

Przed nałożeniem pasty wytrzyj dokładnie starą i sprawdź temperatury..


(Piter9713) #17

Hmmm, tak szczerze powiedziawszy, to nie sądzę, by C2d mógł wystartować bez pasty. U kumpla nałożyłem jej za mało, i już w BIOSie na starcie pokazywał 86 stopni. Być może przyczyna leży w nieumiejętnie zamontowanym radiatorze.


(T Luk) #18

Autorze raz dwa idź

:wink:


(McDracullo) #19

A Wy czytaliście posty w tym wątku czy tylko temat? Autorowi pomyliłi się procenty ze stopniami, oprogramowanie zużywa za dużo zasobów. Jeszcze nie zmierzył temp. a wy już mu pastę nakładać każecie...


(Piter9713) #20

jeśli już to każecie :).

Sam widzisz, że kolega Adrianvip nie smarował procka pastą. Należy to zrobić bez względu na wszystko :).