Grzejący się procesor

Mam taki problem:

Zostawiam włączony komputer nic przy nim się robię pulpit gaśnie i komp sobie siedzi i tak Okło, po 20 min nagle zaczyna się rozpędzać wiatrak od procesora na fula i kręci, kręci. Podchodzę ruszę myszą i przestaje po upływie 20 min znowu. Co ten mój lapek może robić że ten procek tak się grzeje?

defragmentacja wyłączona co jeszcze?

asus g73jw

windows 7

procek i7

dysk SSD

Proszę o pomoc.

Może jakaś konserwacja systemu się włącza?

i gdzie jak to wyszperać? jak roszę myszką i po problemie :frowning:

W centrum akcji - tam koło zegara jest ikonka, spróbuj tam sprawdzić.

Hej,

Ewentualnie to skanowanie programu antywirusowego się uruchamia w czasie bezczynności.

Pozdrawiam,

Dimatheus

… jak i defragmentator

Centrum akcji nic tam nie ma

Resztę to co panowie wymienili dawno dawno wyłączyłem :?

Hej,

Uruchom program Process Explorer i zobacz, co wykorzystuje tak mocno procesor.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Więc tak koledzy by widzieć co wykorzystuje tak mocno procesor musiałem przestawić by monitor był cały czas włączony i tak czekam, czekam i nic jak monitor włączony to 0 reakcji no to dawaj przestawiłem na 2 minutki monitor sie wyłączył po około 20 min bach wiatrak w góre. Ręce opadają.

Hej,

Pisałem, jakim programem możesz sprawdzić obciążenie procesora. Uruchamiasz program, minimalizujesz i czekasz na wyłączenie się monitora i późniejsze mocne obciążenie systemu. Po chwili ruszasz myszkę, zerkasz do programu i na wykresie u góry będzie można sprawdzić, jaki proces chwilę temu obciążył mocno komputer. Dla ułatwienia wrzucam screena.

Później można kliknąć na proces poniżej i zobaczyć historię obciążenia procesora, dysku czy sieci.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Na to nie wpadłem :-) musze jeszcze raz to sprawdzic

A czy te dane są ok?

bj423_z.jpg

Podczas przeglądania stron mam temp 68-75 i już wiatrak dosyć słychać w sobote czyściłem go i nic lepiej.

Hej,

Procesory i7 to niestety dość mocne grzałki. Temperatura tragiczna na razie nie jest, ale prócz czyszczenia chłodzenia może warto by wymienić i pastę termoprzewodzącą?

Pozdrawiam,

Dimatheus

Banalne, ale “życiowe” pytanie - jak często i jak dawno temu była zmieniana pasta na procesorze ? Być może juz jest “sucha” i nie za bardzo  przewodzi (odprowadza) ciepło -  stąd te wysokie skoki temperatur. Osobiście wymieniam pastę przed każdymi wakacjami (przed latem) kiedy i procek i pasta dostaje po … (cenzura :stuck_out_tongue: ) wraz ze wzrostem temperatur :slight_smile: