Od jakiegoś czasu zauważam, że w grach mój monitor przy wyłączonym vsyncu rozrywa obraz, jest to normalne zjawisko na monitorze bez gsynca.
Jak dotąd nie miałem z tym problemu wydaje mi się, że gsyn po prostu nie działa ale nie wiem jak to sprawdzić niby w sterowniku nvidia jest to włączone a obraz się rozrywa. Dodam, że wcześniej nie było takiego problemu i zawsze wyłączałem vsync. Mój monitor to Asus PG279Q kupiony w 2018r.
Jest tam notatka: To change any of these settings to a different value, disable G-SYNC.
Czyli jeżeli jakiekolwiek ustawienie z tablki będzie miało inną wartość to G-Sync z automatu zostanie wyłączone.
Inne powody wyłączenia G-Sync mogą to być profile dla gier w GeForce Experience.
Najlepiej usuń kompletnie sterowniki Nvidii przy pomocy DDU:
Zainstaluj sterowniki przy pomocy NVCleanstall:
Czemu tak? W ten sposób nie instalujesz tego całego śmietnika zawartego w instalatorze od Nvidii. Przykładowo NV Container i telemetria nie jest w ogóle potrzebna.
Odwrotnie. Żeby móc zmienić któreś ustawienie z tej tabelki, trzeba wyłączyć G-Sync (jak mówi notka).
NV Container to usługa potrzebna do działania Panelu sterowania kartą (NVIDIA Display Container LS). Jeśli się ją usunie to panel się nie uruchomi.
Można ustawić ją w tryb Ręczny, żeby nie uruchamiała się za każdym razem z systemem, i włączać ją tylko gdy potrzebujemy uruchomić Panel.
Oczywiście że jest. Zawsze one istniały, praktycznie każdy producent oferuje swój sterownik. I zawsze warto go instalować. Często jest to jedynie profil ICC, ale czasami zdarzało się że był on potrzebny by na przykład poprawnie były wykrywane wszystkie możliwe częstotliwości odświeżania czy rozdzielczości.
Sterownik do twojego monitora jest jakiś duży więc może jest tam coś wartego uwagi. Dodatkowo w Menedżerze urządzeń będzie on wykrywany jako konkretna marka i model, a nie generyczny Standardowy monitor Plug&Play, czy jak to tam się nazywa w windowsowym sterowniku.
Karta graficzna czy dźwiękowa też ci będzie działać na domyślnym, windowsowym sterowniku, ale wiadomo że lepiej zainstalować ten od producenta urządzenia.
Profil ICC to zestaw danych charakteryzujących kolorowe urządzenie wejściowe lub wyjściowe. Profile zazwyczaj opisują atrybuty kolorów określonego urządzenia, definiując odwzorowanie między źródłem urządzenia a przestrzenią połączenia profilu. Mówiąc najprościej, każdemu urządzeniu wyświetlającemu kolor można przypisać zestaw profili, a profile te określają gamę kolorów, która będzie wyświetlana przez te urządzenia.