Cześć! Kupiłem geforce gt220 ddr2 1GB aby pograć w LOL’a itp. ale gdy pochodzi dłużej to robią się “mazaje” ostatnio grając w Minecraft było widać rozciągnięte litery i kodowanie ich mój zasilacz to “take me 350” a zestaw pc to “HP Compaq dx2200” więc nie wiem o co chodzi. Po tych literkach rozciągniętych podłączyłem radeona x1300 z powrotem ale nie starczy mi on do gier … Proszę o pomoc. Dodam też, że komputer zachowywał się normalnie bez żadnych sterowników do tej karty jedyne co to było to, że w nic się nie dało zagrać i lekko rozmazane lecz to było tylko w orientacji pionowej i to było takie wynikające z braku sterownika.
Sprawdź temperatury (chociażby w Speccy ) karty graficznej, przy pracy normalnej i w stersie (obciążeniu), bo w tym przypadku przegrzewanie karty jest możliwe.
Rozumiem też, że zainstalowałeś najnowsze sterowniki do karty z oficjalnego źródła oraz odinstalowałeś stare ?
Jak dla mnie za słaby zasilacz
Temparatury są ok jak stoi sobie komputer włączony i nie używam to tylko jakieś 30-35C jak gram to się robi 40-45C tylko na poprzedniej (Radeon x1300/x1550) miałem wyższe temperatury. Więc nie sądzę aby karta się przegrzewała skoro większość kart daje rade przy 70C a ta ma nie dać przy 50C max ?
zasilacz rzeczywiście nie powala (powinien się nazywać take me and throw me away), fajnie by było zobaczyć co to za “mazaje”.
Jeśli po tym radku odinstalowałeś dobrze stery, następnie zainstalowałeś nowe oraz sprawdzałeś inne wersje sterowników do tej nvidii to pozostaje tylko i wyłącznie raczej zasilacz, fakt faktem ta karta prądożerna nie jest ale mimo wszystko ten zasilacz jest do niczego.
więc jaki mi polecacie ? tak do 150zł czy więcej ?