GTA EFLC mało fps i przycinki

Mam GTA 4 EFLC i mi się trochę tnie. Mam max 35 fps. Wiem że to dla niektórych dużo ale mój komputer powinien sobie poradzić z tą grą na najwyższych ustawieniach. Kiedyś gdy miałem windowsa xp nie było żadnej ściny i miałem max 55 fps. Teraz mam windows 7. POMÓŻCIE!!

mój komputer:

-procesor AMD phenom 2 955 be

-karta graf. radeon 6850 gigabyte 1 gb

-ram 4 gb goodram 1333mhz

maciek2109 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie,używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038

Na najwyższych? nie byłbym tego taki pewien. Zmniejsz odleglość rysowania do ok. 30, zmniejsz też poziom cieni.

mam rysowanie na 25 i gram na high(łacznie z cieniami) i na rozdzielczości 1280x1024

Nie jestem specem od jakości chodzenia gier ale może to co powiem będzie prawdą. XP jest systemem operacyjnym, który zżera mniej ramu od 7 bo przypuszczam, że masz 64 bity, która trochę ramu zżera. Więc masz mniejszą możliwość ilość użycia ramu podczas granie w, niektóre gry. Czasem podaje się coś takiego 2gb ramu dla xp a 4gb ramu dla (visty i 7) więc nic dziwnego, że ci wolniej chodzi bo więcej ramu ci kradnie. Mogę się mylić ale myślę, że coś w tym jest.

No tak, tylko XP jest w stanie obsłużyć około 3GB pamięci RAM, także i tak jesteś w takim przypadku w plecy. Tutaj problemem mogą być sterowniki jak mniemam, wystarczy wypróbować kilka wersji.

Mi tak normalnie zżera (przy włączonym google chrome) około 1,32 ramu więc zostaje mi 2,68 ( w przybliżeniu) to jest tak w sumie nie dużo.

sproboje nowe sterowniki zainstalowac. moze cos da. tak mam 7 64 bity. racja na xp mi chodziło na 55 fps i było wpożądku

:arrow: Po pierwsze Windows XP wykrywa 3.5GB RAM, a nie żadne 3. Miałem XP 32 bity, więc wiem.

:arrow: Po drugie. Nie prawda, że Windows 7 używa więcej procesor - a i pamięci ram. Mam obecnie Windows 7, i jestem zadowolony. Użycie maks procesora,

waha się od 2 do max 4%

:arrow: Po trzecie. Jak mocny jest zasilacz. ram i procesor to nie wszystko

:arrow: Po czwarte. Widzę, że karta ma dodatkowe zasilanie. Jeżeli jest słaby zasilacz to będzie Tobie cięło.

… Ja w poprzednim komputerze miałem tak, że wrzuciłem kartę graficzną Asus 8600GTS miała dodatkowe zasilanie, podłączyłem do zasilacza 350 watt, i grając w Left 4 Dead 2

z 60 FPS spadło mi do 30 przez dodatkowe zasilanie w karcie. Wcześniej był 7600GT i miałem 60 FPS :smiley:

:arrow: Teraz sobie policz. Od mocy zasilacza odejmij 125 watt na procesor ( patrzyłem dane ), około 170 watt na kartę, około 10 watt na napęd DVD

odejmij też ilość watt, co pobiera dysk twardy, i do tego odejmij jakieś 10 watt na ram.

:arrow: Wyjdzie Tobie moc, która zostaje na zasilaczu, i która ma wszystko obsłużyć ( gry )

:arrow: P.S. Pisze się w porządku, a nie wpożądku … Czerwony szlaczek, to nie ozdoba, a zwracanie uwagi na błędy ortograficzne.

He, a ja słyszałem jeszcze coś innego z tym Windowsem XP - pokazuje tylko 3,6GB ramu ale tak na prawdę obsługuje wszystko czyli dajmy na to jak masz 8GB to Ci pokazuje że masz 3,5 ale obsługuje 8, nie wiem czy to prawda ale tak słyszałem od informatyka.

To domorosły informatyk który gada co mu ślina na język przyniesie. Windows 32 bitowy nie ma możliwości obsłużenia takiej ilości pamięci RAM.

Zgadzam się z Paranienormalny. W Poprzednim moim komputerze było 4x1GB Patriot 800MHZ. A wykrywało tylko 3.5GB.

System 32 bitowy nigdy nie obsłuży więcej, niż pokazuje. - Bartek, zastanów się :slight_smile: Jak XP 32 obsługiwał by 8GB, to robili by XP 64 bity

albo inne systemy 64 bitowe ?? Tak na logikę to weź :).

No racja, to by było bez sensu :wink:

Tak tylko zasugerowałem bo coś takiego słyszałem :wink: