Gta IV (jak wyciągnać najlepsze ustawienia z kompa)

Witam,

mam kompa:

Windows Vista Ultimate x64 (service pack 1)

Procesor: Intel Core 2 Quad Q9400 4x2,66 GHz

Pamięć Ram: 4 GB

Karta Graficzna: NVIDIA GeForce GTX 260

Monitor 21 cali: czyli 1680x1050

Patch do gta IV- tylko pierwszy

Powiedzcie mi czy jakieś programy, antywirusy mogę spowalniać grę. Jak ustawie wszystko na maxa to zasięg widzenia tylko koło 30. Ogólnie gra chodzi płynnie tylko czy jest możliwość zrobić coś żeby jeszcze coś wyciągnąć, ciut lepszą płynność i zasięg widzenia wiekszy ?

Proszę o pomoc :))

1. Podkręcić procesor oraz kartę graficzną, ale najpierw upewnij się, że masz dobre chłodziwo i zasilacz stabilnie trzyma napięcia (na pewno nie rób tego na box’ie i no-name, albo jeżeli Twoja wiedza o podkręcaniu jest nikła).

2. Zaaktualizować sterowniki.

3. Oczyścicić i zoptymalizować system (CCleaner).

4. Spróbować zainstalować kolejne łatki (zatrzymało się na czterech).

Aby ustawić max. widoczność Twoja karta graficzna musiałaby mieć 1.5 - 2 GB GDDR (np. GTX295, GTX 260 w wersji 1792MB). Ale istnieje sztuczka, która umożliwia pobranie na poczet tej funkcji pamięci RAM (poszukaj w google).

Poczytaj także ( bdb poradnik ): KLIK oraz poszukaj: KLIK

Witam ponownie,

w przypadku 1. punktu nic nie wiem. W przypadku 2. punktu jakie sterowniki zaktualizować i skąd je pobrać. Po 3. jak wykonać punkt nr. trzy (wiem, że pobrać ten program), a jak zoptymalizować system. Co z tymi łatkami, jak mam już pierwszą i łatkę pol. to nic nie przeszkodzi ?? Proszę o pomoc w tej sprawie…

1. Najpierw zainstaluj Service Pack 2 dla Windows Vista (można pobrać za pośrednictwem Windows Update, a także instalator offline bezpośrednio w centrum pobierania Microsoftu - Service Pack 2 x64) oraz wszelakie poprawki. Nie jest to konieczne, ale na pewno nie zaszkodzi.

2. Następnie pobierz TuneUP Utilities oraz CCleaner. Tutorial do tego pierwszego na pewno znajdziesz gdzieś w sieci (a zresztą obsługa jest intuicyjna). Zainstaluj i uruchom CCleanera. W sekcji Cleaner masz dwie zakładki - Windows oraz Programy. Wskazane jest zaznaczenie wszystkiego w obu (opcja ‘Usuwaj dane z wolnej przestrzeni dyskowej’ dodatkowo wydłuża skanowanie w zależności od pojemności dysku twardego). Klikasz na dole Analiza , a po ukazaniu wyników skanowania wybierasz opcję Uruchom Cleaner w prawym, dolnym rogu. Po lewo przechodzisz do sekcji Rejestr (domyślnie wszystko jest zaznaczone). Wybierasz Skanuj by znaleźć problemy , a po ukończeniu Napraw zaznaczone problemy. Pojawi się monit o wykonanie kopii zapasowej rejestru (jej wykonanie jest opcjonalne, aczkolwiek zalecane). Następnie wybierasz Napraw wszystkie zaznaczone problemy i gotowe. W sekcji Narzędzia -> Autostart możesz usunąć zbędne aplikacje z autostartu.

3. Sprawdź system pod kątem złośliwego oprogramowania, jeśli posiadasz rezydentnego antywirusa. A jeśli nie, zawsze możesz skorzystać z bezpłatnych skanerów - Malwarebytes Anti-Malware oraz Dr.WEB CureIt!.

4. W czasie rozgrywki wyłącz oprogramowania antywirusowe i wszelkie aplikacje pracujące w tle.

5. Defragmentacja dysku twardego, najlepiej wybierz coś z tego działu - LINK.

6. Zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej - Sterowniki GTX260 dla Windows Vista x64.

7. Zainstaluj najnowszego patcha (łatka polonizacyjna może być przeszkodą):

GTA IV Patch #1

GTA IV Patch #2

GTA IV Patch #3

GTA IV Patch #4

1. W sieci znajdziesz wiele ustawień pliku konfiguracyjnego oraz modyfikacji, które usprawniają działanie GTA IV.

I naprawdę gorąco polecam zajrzeć do poradnika z mojego pierwszego posta, gdyż powtórzyłem wiele aspektów w tej wypowiedzi.

Pozdrawiam i powodzenia, może podbijasz kilka FPS więcej. Ale wiedz, że GTA IV jest grą o tragicznej optymalizacji.

Ekshibicjencja , ogólnie dzięki tylko mam jeszcze dwa problemiki, muszę odinstalować stare sterowniki od karty graficznej, żeby zainstalować nowe i nie rozumiem kompletnie pkt. 8. Resztę pojąłem, bo fajnie wyjaśniłeś. OK i wielkie dzięki za pomoc. Dam znać czy w grze się coś poprawiło :slight_smile:

Pkt. 8 - Fani GTA IV utworzyli jakieś pliki modyfikujące ustawienia i jakość grafiki, które wgrywa się do katalogu instalacyjnego, co (podobno) zwiększa wydajność gry. Jednym to ponoć pomaga, a innym wcale. Moim zdaniem szkoda zachodu (zwłaszcza, że producent nie spogląda na to zbyt przychylnym okiem).

No to na tym koniec moich pomysłów. Powodzenia!