Założyłem własny serwer na moim komputerze i podałem koledze ip serwera.I właśnie kolega nie może się do niego podłączyć bo
pisze że nie ma takiego servera (tzn. pisze ping 9999 0/0 graczy itp).
PS:Pod Filmikiem zawierającym jak założyć serwer znalazłem komentarz reklamujący serwer z ip jakie mi pisze na moim serwerze (przy wpisywaniu mojego prawdziwego ip samp nie znalazł serwera a przy wpisaniu tego znalazł i mogłem się podłączyć)
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje
Edit:Znalazłem na necie ze niby trzeba odblokowac port w routerze i teraz nasuwa sie pytanie - Jak odblokować port w routerze TP-LINK_D48E5C
Logujesz się do panelu administracyjnego (login i hasło to domyślnie admin) i w ustawieniach zaawansowanych (Advanced Settings) masz możliwość przekierowanie portów (Port Forward lub Virtual Server). Następnie podajesz numery portów, na których komunikuje się serwer oraz adres lokalny IP Twojego komputera. Zapisujesz zmiany i gotowe. Oczywiście ważne jest także, by pozwolić programowi na dostęp do internetu z zaporze sieciowej, oczywiście jeśli takowej używasz.
Ewentualnie, jeśli router jest wyposażony w tę funkcję, możesz użyć opcji DMZ - podajesz w niej tylko adres lokalny swojego komputera i dzięki temu normalnie widoczny jest on w sieci.