Hej, ostatnio zakupiłem bardzo tanio GTA V (na steam) i trochę mam z tą grą problemów. Przez większość czasu mam stabilne 60fps ale co kilka minut nagle zaczyna się zacinać, cała gra łapie freeza na 1-2 sekundy albo fpsy spadają do 10-15. W 3 na 10 przypadków w momencie jak zaczyna się zacinać to kończy się to wywaleniem się całej gry. Co może być przyczyną?
Gram na: i5-6400, 8GB RAM, GTX1080. Gra zainstalowana na SSD. Windows 8.1 zainstalowany na nowo jakiś miesiąc temu - najnowsze sterowniki do wszystkich podzespołów, zainstalowany w sumie tylko steam, uplay, av i kilka innych podstawowych programów. Wyłączenie av i wszystkiego innego co się tylko da przed uruchomieniem gry nic nie zmienia. Rozdzielczość 1920x1200. Nie wiem co jeszcze może być istotne…
Sterowniki (nie tylko do k. graf.) najnowsze dostępne i aktualizacje wszystkie ważne instalowane na bieżąco (w chwili obecnej brak nowych aktualizacji do instalacji)
Asus Z170 Pro Gaming (czy jakoś tak, coś z gaming napewno). Temperatury dotyczące płyty głównej nie przekraczają 45st. Nawet wentylatory nie są specjalnie rozkręcane przez sterownik.
Wygląda mi to trochę na artefakty. Nie chcę krakać, ale może grafika siada. Zanim wydamy osąd zainstaluj 3Dmark i wypatruj podobnych błędów i innych problemów. Jeżeli robiłeś OC karty to przywróć ustawienia domyślne. Jeżeli to nic nie da to odinstaluj obecne sterowniki z pomocą DDU i zainstaluj jeszcze raz lub zainstaluj starsze, z którymi wcześnie jnie miałeś żadnych problemów.
Artefakty tylko w GTA? W innych grach jest ok. Chociażby The crew 2, Dirt Rally czy Arma 3. OC nie robiłem, karta jest nowa, ma niecałe 2 miesiące. Ze starszych była jedna poprzednia wersja, ale wtedy nie miałem gta5. No nic, wieczorem spróbuję. Co innego mi zostało.
Moja siadająca karta wywalała na początku artefakty tylko w Wiedźminie 3 także różnie to bywa - główne chodzi o obciążenie samej karty i zapełnianie Vram.
W Twoim przypadku zostaniemy na razie na ponownej instalacji sterowników na czysto, a potem będziemy szukać dalej.
Sterowniki zreinstalowane (przez DDU) tym razem bez GF Experience (uznałem, że w sumie potrzebne mi to jak dziura w moście). Zainstalowałem też demo 3DMarka i wynik ogólny to 13885 a sam Graphics score to 21456. Jakichkolwiek problemów graficznych podczas testów nie zaobserwowałem. Wpływ na grę sprawdzę jutro.
Brak poprawy w grze. Ale udało się zmniejszyć spadki FPS… obniżając opcje graficzne (wyłączyłem teselacje - nie wiem co to, niektóre opcje jakości zmniejszyłem z ultra na b. wysokie, inne z b. wysokie na wysokie i bodaj wyłączyłem TXAA). Teraz spadki są góra do ~45fps - da się żyć. Jednak “dziury w ziemi” dalej występują jak i np. budynki niskiej jakości które dopiero po chwili “doładowują” się do właściwego wyglądu. A i przed chwilą gra zaliczyła wywrotę.
Jest poprawa - znaczna, teren znika bardzo rzadko, płynność jest dużo stabilniejsza (rzadko spada poniżej 60fps), całkowity brak crashy - co zrobiłem? Dołożyłem drugą kość pamięci RAM (teraz jest 2x8GB i dual channel). Niestety losowe freezy co jakiś czas jak były, tak dalej są.