GTA V wywala do pulpitu po około 15 minutach gry

(X-perton) #21

Miałem kartę gtx 560ti, i problem występował również (dlatego zmieniłem grafikę na gtx970). A więc tak, próbowałem następujących czynności: format dysku, instalowanie na nowo systemu, gry, zmiana partycji gry na C:, zmiana ramu, zasilacza, karty graficznej, upgrade sterowników graf, downgrade sterowników, aktualizacja windowsa, nawet wprowadzanie jakiś komend do rejestru, odpinanie głośników, zmiana myszy/kawiatury. Wszystko na nic. Może to jakieś ustawienia portów powodują błąd? Szczerze powiedziawszy mam już dosyć. To jedyna gra, w jaką lubiłem sobie pograć po pracy, ale przez to wywalanie do pulpitu zaraz dostanę nerwicy :smiley: Jak będziecie mieli jakieś rozwiązanie piszcie. Pozdrawiam.

(X-perton) #22

Dodam, że bf3 hula w najlepsze (innych gier nie mam, żeby sprawdzić).

(X-perton) #23

[greghostor] - niestety myk z dźwiękiem nie pomógł :-/

(greghostor) #24

Czyli coś z aktualizacjami coś się pojejało, kiedyś działało normalnie, dziwny problem.

(X-perton) #25

Tak, teraz jestem przekonany, że na 95% to wina rockstara. Spróbujcie takiego myku, u mnie działa i dopiero po 2h wyrzuca mnie do pulpitu, a czasami wcale ( a nie jak wcześniej po 15minutach). Zaraz przed włączeniem gry (albo tuż po uruchomieniu - sprawdzić obie opcje) odpiąć i podłączyć ponownie głośniki, mysz i klawiaturę. Dodatkowo u siebie wyłączyłem ambient oclusion i teselację. Napiszcie czy u was to działa. Pozdrawiam :slight_smile:

(proffess1) #26

Tez mam GTX’a 970, a problem z wywalaniem pojawił się około dwa tygodnie temu. Też zrobiłem wszystko - reinstalacja gry, sterowników itd. lecz na ponowną instalację systemu nie mogłem sobie pozwolić. Inne gry działają jak należy. Początkowo myślałem, że może coś dzieje się ze sprzętem, lecz odpalenie GTA na najniższych możliwych ustawieniach niczego nie zmieniło. Pisałem nawet do supportu rockstara, ale nie są w stanie pomóc

(X-perton) #27

A jaki macie sprzęt? Może problem się pojawia na określonej konfiguracji sprzętowej…

(proffess1) #28

Tak jak napisałem wcześniej - problem najprawdopodobniej dotyczy kart Nvidia serii 900 i starszych. Coś w ostatnich dniach sporo tematów dotyczących tego problemu, akurat we wszystkich przypadkach skarżą się posiadacze właśnie kart z tej serii. W logach występuje ten sam błąd.

(X-perton) #29

Zaraz kupie gtx 1060 żeby to sprawdzić :grin:

(XarrrdaS) #30

No to ja mam właśnie Msi GTX 980Ti w SLI… ale nie wiem czy to przez to jak u mnie pół roku temu śmigało aż miło…

(proffess1) #31

U mnie też wszystko śmigało na najwyższych ustawieniach do pewnego czasu. Z ciekawości uruchomiłem GTA na najniższych ustawieniach w rozdziałce 800x600 … i niestety to samo .

(X-perton) #32

Taak, i ja próbowałem uruchamiać na minimalnych i to samo. No cóż, pozostaje chyba czekać aż wydadzą jakąś łatkę aktualizacyjną, czy coś…

(proffess1) #33

Jestem ciekaw czy R* wie o tej całej sytuacji. Z tego co pamiętam nie było problemu po lipcowym dodatku “casino update” tylko gdzieś pod koniec sierpnia pojawił się ten błąd z crash’owaniem gry.

(proffess1) #34

Chyba znalazłem rozwiązanie tego problemu, gram już kilka godzin i jak na razie jest wszystko w porządku. Spróbujcie zainstalować starszy sterownik np. 431.60, (najprawdopodobniej jest to ostatni bądź przedostatni sterownik, który nie powoduje problemów)przy tym wykonajcie czystą instalację.
Dajcie znać czy u was także to działa.

(X-perton) #35

Później sprawdzę. Wiem, że próbowałem jakiś sterownik z grudnia 2018 to było bez zmian. Natomiast zdarzało się już, że grałem 3h bez bugu i mnie nie wyrzucało właśnie jak przepinałem wcześniej klawiaturę z myszą… chociaż sądzę, że to był przypadek. Teraz zobaczyłem, że mam pozamykane porty w routerze o których pisze rockstar. W poniedziałek będę dzwonił do usługodawcy neta żeby się dowiedzieć co i jak.
Pozdrawiam :wink:

(pawelek232) #36

ale jazda, grałem na gtx460 i było ok, teraz kilka dni mam rtx2070 na msi tomachawk , 2x8GB Hyper Fury
i gra oczywiście zainstalowana dopiero i tak samo 15-20 min, grania i wywala do pulpitu, nawet po uruchomieniu w trybie awaryjnym, czekam na odpowiedź supportu.

(proffess1) #37

Gdyby jednak instalacja starszego sterownika GPU nic nie dała to można dodatkowo zaktualizować bądź przywrócić sterownik karty sieciowej. Wiem, że w niektórych przypadkach możliwa była gra w trybie offline bez wyrzucania. U siebie tak zrobiłem i do tej pory gram bez problemu, więc któraś z tej opcji musi działać.

(X-perton) #38

U mnie powrót do starszych sterowników nic nie dał. Teraz patrze, że mam pozamykane te porty w routerze. Pootwieram je i dam znać. Sprawdzę też działanie gry w offline.

(XarrrdaS) #39

Jak otworzyć te porty i jak sprawdzić czy masz zamknięte?