GTK+ czy QT4

Witam.

Mam pytanie dotyczące różnicy i licencji obu bibliotek GTK+ i QT4 i wydajności##.

szybkości pisania

Qt - GPL, QPL, a od wersji 4.5 również LGPL

Gtk+ - LGPL

Co do wydajności to trudno się wypowiadać, bo szybkość działania aplikacji zależy bardziej od umiejętności programisty, niż wybranej biblioteki. Co do szybkości pisania również zależy od języka w jakim chcesz pisać jak i twojego doświadczenia, nie da się dać uniwersalnej odpowiedzi.

Głównie pisze programy konsolowe, wielowątkowe wykorzystujące w pełni procesory i ćwiczę zaprzęganie GPU do obliczeń zmiennych. I dlatego chciałbym by moje programy jakoś wyglądały a nie tylko działały.

Cóż, ja jako początkujący próbowałem zarówno Qt jak i Gtk+ i trudno mi wskazać wyższość jednej biblioteki nad drugą, obie polubiłem. Owszem, jeśli miałbym wybierać pisanie z Gtk+ w C i z Qt w C++ to wybrał Qt ze względu na język (wygodniej się w C++ pisze mimo wszystko), ale jeśli porównywać na poziomie tego samego języka to trudno by mi było wybrać. Cóż, możesz wypróbować obie biblioteki albo rzucić monetą, bo dysputy na temat wyższości jednej nad drugą nie mają sensu wg mnie.

Mam jeszcze jedno pytanie jak wygląda pisania programów na biblioteki DirectX jest szybsze niż na OpenGL.

Pytam się bo nie miałem styczności z tymi biblioteki.

OpenGL i DirectX to tylko API, od programisty zależy, czy napisze wydajny kod, czy nie. OpenGL jest coraz bardziej zacofany, gdyż nie chcą zerwać z kompatybilnością wstecz(choć powoli i to robią), ale jest wieloplatformowy. DirectX za to wyrabia dobre nawyki(VBO, FBO), na każdej karcie będzie “działał” tak samo(czego o OpenGL nie można powiedzieć) i ma potężne wsparcie od strony MS. Wadą jest dwu-platformowość(Windows i XBox 360).

Wybór należy do Ciebie.

OK.

A czy ktoś ma doświadczenie z CUDA od nVidia ?